Három ok, amit mindenki elfogadhat.

Az, hogy a nagyszülő és unoka között milyen a viszony, jórészt a szülők hozzáállásán múlik. A szülő felelőssége, hogy a nagyszülő tényleg örömmel tudjon megfelelni a vele szembeni elvárásoknak - de ehhez az kell, hogy ne terheljék túl, hogy ne legyenek extra elvárások (pl. anyagilag, vagy az étkezésben), és hogy figyeljenek arra, hogyan viselkedik, hogyan beszél a gyerekük a nagyszülővel. Ha ezt elmulasztják, sajnos könnyen átmehet a kapcsolat egy megalázó 'csicskáztatásba', hiszen a nagymama vagy nagypapa úgyis mindent megenged... 

Három ok, hogy miért fontos a gyerekek számára a kapcsolat a nagyszülőkkel

1. A gyerekek dupla biztonság érzetet kapnak
Azoknak a kicsi gyerekek, akik a nagyszülők mellett nőnek fel, kevesebb érzelmi problémájuk és viselkedési problémájuk van. Jobban ellenállnak az életben adódó problémáknak, pl. egy válás vagy iskolakezdés nem viseli meg őket annyira.

2. Életre szóló tanítás a tiszteletről
Az idősek iránti tiszteletet, szeretetet leginkább egy nagyszülő mellett lehet megtanulni. Persze olyan nagyszülő-unoka kapcsolatra gondolunk, ahol a gyereknek nincs megengedve minden - ahol a nagyszülő meri oktatni és fegyelmezni is a gyereket. (ezzel mostanában sokan hadilábon állnak). A szülőknek is oda kell figyelni, hogy ne nőjön a nagyszülők fejére a gyerek.



3. Olyan tudást kapnak, ami nincs az interneten
A sok évtized alatt megtapasztalt személyes tudás páratlan kincs. Egy sor olyan dolgot megtudhat a gyerek, amit máshol nem ér el. Ehhez persze az szükséges, hogy a nagyszülő merje kiszakítani az unokát az elektronikus kütyük rabságából.


Az unokák meghosszabbítják a nagyszülők életét, hisz az unokáját szerető, gondozó nagyszülőnek mindig van újabb és újabb életcélja. Nem hagyhatja eluralkodni magán a korával vagy épp magányosságával járó negatív érzelmeket.
DE: a nagyszülők nem csak arra vannak, hogy 'lepasszoljuk' nekik a gyereket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!