A családi programok tervezéséhez nagyon fontos!

A családi programok tervezésénél jó tudni, hogy mikorra esnek az ünnepnapok, és melyek lesznek azok az extra hosszú hétvégék, amikor nem kell szabadságot kivenni a pihenéshez.

Munkaszüneti napok 2019. évben

2019. január 1. kedd, Új Év első napja (hosszú hétvége)
2019. március 15. péntek, Nemzeti Ünnep (hosszú hétvége)
2019. április 19. péntek, Nagypéntek
2019. április 22. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2019. május 1. szerda, Munka Ünnepe
2019. június 10. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2019. augusztus 20. kedd, Államalapítás Ünnepe (hosszú hétvége)
2019. október 23. szerda, 1956-os Forradalom Ünnepe
2019. november 1. péntek, Mindenszentek napja (hosszú hétvége)
2019. december 24. kedd, Szenteste (ledolgozott pihenőnap)
2019. december 25-26. szerda és csütörtök, Karácsony (hosszú hétvége)
2020. január 1. szerda, Új Év első napja

2019-ben 7 hosszú hétvégénk lesz:

A 7 hosszú hétvége így oszlik majd meg:
– 3x lesz háromnapos hétvége: Március 15., Pünkösd, Mindenszentek.
– 3x lesz négynapos hétvége: Új év(áthúzódó), Húsvét, Augusztus 20.
– 1x lesz hatnapos hétvége: Karácsony

A kevesebb pihenéssel jár, hogy a négy napos ünnepek oltárán, munkanap áthelyezés és előzetes ledolgozás miatt csak kevés hétvégi szabadnapot  veszítünk. Szám szerin hármat. Egyet augusztusban, kettőt pedig decemberben.

Bővebben az ünnepnapokról:

Új Év első napja 2019.január 1.kedd, 4 napos hosszú hétvége
2019. január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia és abban az értelemben biztosan szerencsés lesz számunkra , hogy a hét második napjára esik esik. Előzetes ledolgozás mellett minden bizonnyal  így egy áthúzódó, négy napos hosszú hétvégével kezdhetjük az évet. Bőven lesz időnk mulatozni az év végén és arra is marad némi időnk előtte, hogy rákészüljünk a sok esetben hajnalig tartó mulatságra.

2019.március 15. Nemzeti Ünnep, péntek, 3 napos hosszú hétvége
Mivel 2019-ban március 15-e péntekre esik, ezért három napos hosszú hétvégére készülhetünk. 

Húsvét 2019. április 19 – április 22, négy napos hosszú hétvége
Az év közbeni ünnepnapok számában ritkán történik változás. Ezért is követte kiemelt figyelem azt a két éve módosított jogszabályt, amellyel 11-re növelték a hivatalos ünnepek számát, mivel a Nagypéntek is belekerült az ünnepnapok közé. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez  azt jelentette, hogy a húsvéti ünnep ezentúl egy négynapos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, továbbá a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez lesz egyébként az egyetlen olyan  hosszú hétvége, amely minden évben biztosan négy napig tart és amelyre az éppen aktuális éves naptár kényétől-kedvétől függetlenül minden évben számíthatunk.

Munka ünnepe 2019. május 1. szerda
Május 1-je szerencsére most sem hétvégére, hanem egy hét közbeni munkanapra esik. Nevezetesen szerdára. A hétfői vagy pénteki napra eső ünnepnap mindig az egyik legjobb opció, mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. Ettől csak az előnyösebb, ha keddre vagy csütörtökre esik az ünnepnap. A korábbi évek gyakorlata alapján ilyenkor ledolgozás mellett jár egy plusz pihenőnap a “lyukra”. Ebben az értelemben a munka ünnepét 2019-ban csak kicsit esik szerencsésen. Hosszú hétvége keretében sajnos nem ünnepelhetjük, de van egy jó napunk a hét közepén.

Pünkösd 2019. június 10. hétfő, három napos hosszú hétvége
A húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. A pihenőnapokkal összefüggésben annyi a számunkra fontos összefüggés, hogy ismét egy igazi, 3 napos elnyújtott hétvégével hangolhatunk rá a nagy nyári szabadságokra.

Államalapítás ünnepe, 2019. augusztus. 20. kedd, négy napos hosszú hétvége
Az államalapítás ünnepe, Szent István és az új kenyér napja 2019-ben várhatóan 2 többlet pihenő napot  jelent egy sima hétvégéhez képest a dolgozók számára, mert pont keddre fog esni. A korábbi években mindig az volt a gyakorlat, hogy a keddre vagy csütörtökre eső ünnepekből 4 napos hétvégét csináltak. Ez mindig úgy történt, hogy a közbenső napot korábban ledolgozták. Most is ez várható és ezzel egy további négy napos hétvégének örülhetünk.

1956-os Forradalom ünnepe, 2019. október 23. szerda
Az októberi forradalom ünnepe 2019-ben nem fog több napos kiadós pihenést biztosítani a dolgozó számára. Egy munkanapot azért  megint sikeresen lecsippentünk az éves előirányzatból, mert az ünnepnap szerdára esik. 

Mindenszentek napja 2019. november 1. péntek, három napos hosszú hétvége
Az év utolsó előtti ünnepe szerencsére megint kedvezően alakul mert péntekre  fog esni. Ennek megfelelően az év többi, hétvége melletti napra eső ünnepnapjaihoz hasonló megoldásra és pihenési időtartamra számíthatunk itt is.  Ez azt jelenti, hogy egy 3 napos hosszú hétvégét tölthetünk pihenéssel.

Karácsony 2019. december 25-26. szerda és csütörtök, 6 napos hosszú hétvége
Hat egymást követő szabadnap áll majd rendelkezésünkre, hogy szeretteinkkel közösen ünnepelhessünk. 2 munkanap áthelyezés és ledolgozás lesz, mert 24-e kedd és 27-e péntek is szabad lesz. Ráadásul ezt követően csak két napot dolgozunk, mert szerdán megint pihenhetünk.

Ó év 2019. december 31. kedd (Új Év 2020. január 1. szerda)
Mivel az új év szerdával fog kezdődni, ezért valószínűleg nem vonják össze hétvégével. Sajnos nem számíthatunk több napos pihenésre az évzáró és évindító bulik kipihenéséhez.
Mindent egybevetve azért megállapíthatjuk, hogy a munkaszüneti napok 2019-ban is igen kedvezően alakulnak.
Egyik ünnepnap sem esik hétvégére, így mindegyikkel valós pihenési és feltöltődési lehetőséghez jutunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!