A zsír és a tepertő árak az egekben vannak. Érdemes belefogni házi kacszsírt sütni - és persze lesz finom kacsatepertőnk is.
Hozzávaló:
- 2 kg bőrös kacsaháj
Ebből lesz: 1,4 l kacsazsír és kb. 20 dkg tepertő
A bőrös kacsahájat mossuk meg, kaparjuk meg a bőrt és tokoljuk ki.
Vágjuk fel egyforma méretű (kb. 2, 5x2, 5 cm) darabokra, és egy nagyobb tapadásmentes edényben kezdjük el sütni.
A sütés során nem kell rátenni semmilyen fűszert, sem sót. Ha nem eléggé zsíros a kacsaháj akkor tehetünk hozzá 0, 5 dl vizet, de ha elég zsíros, akkor még arra sincs szükség. Fedő nélkül, teljes lángon sütjük és időnként megkavarjuk.
Kb. 25 perc elteltével - amikor már kezd színt kapni a tepertő - érezzük, hogy kissé kezd tapadni az edény aljához, ekkor kicsit intenzívebben kavargassuk.
35-40 perc alatt készre sül a tepertő. Vegyük le az edényt a tűzről - ezzel is megelőzzük, hogy a zsír megégjen - és a tepertőt lyukas kanállal kiszedjük belőle.
A kacsazsírt nagyon óvatosan egy másik zománcozott fazékba átönthetjük, hogy minél gyorsabban kezdjen el kihűlni és nem égjen meg a zsír.
2 kg bőrös kacsahájból 22 dkg kacsatepertő és 1, 4 l kacsazsír készült.
Ha a kacsazsír kihűlt, beletöltjük tisztára mosott befőttes üvegekbe. Hűtőben vagy hideg helyen tároljuk.
A házi kacsazsír és tepertő sokkal finomabb, mintha boltban vennéd. Próbáld ki!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!