Sokan nem tudják, pedig tízezrek múlhatnak rajta.

Mit tehet egy özvegy, ha az özvegyi nyugdíj összege magasabb, mint az özvegy várható teljes öregségi nyugdíja? Mi kedvezőbb számára, ha nyugdíjba megy vagy dolgozik tovább? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt az adózóna.hu-n.

A kérdés részletesen így hangzott: ha a férj nyugdíjának a 30 százaléka nagyobb, mint az özvegy várható teljes nyugdíja, akkor megteheti-e az özvegy, hogy nem kéri megállapítani a saját nyugdíját, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt (és/vagy tovább dolgozik, vagy nem dolgozik, és inkább fizeti a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy biztosított legyen), hogy ezáltal ne csökkenjen 60 százalékról 30 százalékra az özvegyi nyugdíj?

A szakértő válasza:

Valóban [a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontja értelmében], ha a jogosult özvegy nem részesül sajátjogú nyugellátásban, akkor az elhunytat halálakor megillető nyugellátásának nem a 30, hanem 60 százaléka illeti meg.

Ez a mérték mindaddig nem módosul, amíg – igénye alapján – megállapításra kerül számára a sajátjogú öregségi nyugellátás. Ugyanakkor e megoldás hátránya, hogy az érintett nem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak, így (az egyéni vagy társas vállalkozói, illetve a kisadózó jogiszonyt kivéve) keresőtevékenység esetén kiterjed rá a biztosítás és járulékfizetésre kötelezett.

Egészségügyi szolgáltatási járulékot viszont nem kell fizetni, mivel a hozzátartozói nyugellátásban részesülőt megilleti az egészségügyi szolgáltatás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!