Mintha nem is egy országban élnének... Hatalmas különbségek vannak.

2019-ben az öregségi nyugdíj átlagos összege nem érte el a 135 ezer forintot, a nyugdíjak és egyéb ellátások átlagos havi összege pedig 122,6 ezer forint – tette közzé legfrissebb jelentésében a KSH. A statisztikai hivatal ábráiból jól látszik, hogy ezen a téren milyen nagy a különbség az ország különböző részei között.

Az országon belül az öregségi nyugdíjasok legnagyobb gyűjtőjének Budapest számíthat. A KSH frissen közzétett kiadványa szerint 2019 elejére hazánkban minden ötödik ember kapott öregségi nyugdíjat, arányuk pedig az összes ellátotton belül a fővárosban volt a legmagasabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb. 

Az idei év elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egyébként a lakosság több mint negyedének folyósított nyugdíjat (ide tartozik az öregségi, özvegyi, szülői nyugdíj, árvaellátás), vagy valamilyen egyéb ellátást. Utóbbiak körébe az életkoron alapuló ellátások, a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások, valamint az egyéb járadékok és járandóságok tartoznak. 2019-ben az összes ellátott száma 2,6 millió fő, ami 1 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ezzel folytatódott az ellátottak számának és népességen belüli arányának lassú csökkenése.

Három százalék nem kap semmilyen ellátást
Magyarországon januárban 2 millió nyugdíjkorhatárt betöltött, azaz 64 éves és annál idősebb ember élt, akiknek a KSH kimutatása szerint 92 százaléka öregségi nyugdíjban részesült, további 5 százalékuk pedig korbetöltött özvegyi nyugdíjat, rokkantsági, illetve egyéb ellátást kapott. Ebből egyébként az is következik, hogy az idősek 3 százaléka semmilyen ellátást sem kap.
 

Az 582 ezer nyugdíjkorhatár alatti ellátottak legnagyobb részének (39 százalékának) rokkantsági ellátást folyósítottak, több mint negyedük „nők 40” öregségi nyugdíjas volt. Árvaellátást és özvegyi nyugdíjat 76 ezren, életkoron alapuló ellátást 42 ezren kaptak. Az ellátások átlagos összege között azonban – mint azt a fenti táblázat is mutatja – jókorák az eltérések. Kategóriák, de nemek szerint is.

Az átlagnál jóval többen vehetnek fel keveset Bács-Kiskunban
Az öregségi nyugdíj átlagos összege között jelentős a területi különbség. A budapesti adat kiemelkedő: 161 ezer forint, az országos átlagot 26 ezer forinttal, a Bács-Kiskun megyei legalacsonyabb értéket 41 ezer forinttal haladta meg. Az országos átlagnál magasabb összegű ellátást Budapesten kívül csak Pest megyében, valamint Közép-Dunántúlon (Komárom-Esztergom és Fejér megyében) folyósítottak.
 

Mint az Azénpénzem.hu kiszámolta: 100 ezer forint alatti nyugdíjat az ellátottak közel 40 százaléka kap Bács-Kiskun megyében, miközben ez az arány a fővárosban nem éri el a 18 százalékot. Budapesten az ország többi részéhez képest elsöprően magas, 17 százalékos a 220 ezer forint feletti öregségi ellátásban részesülők aránya. Utóbbi Bács-Kiskunban mindössze 5 százalékra rúg (a részletes adatok láthatók a fenti táblázatunkban).

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!