Hozzávalók:
- 75 dkg savanyú káposzta
- 3 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk pirospaprika
- 35 dkg darált sertéshús
- só, bors
- 10 dkg hosszú szemű rizs
- 15 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 30 dkg tejföl
A kolozsvári rakott káposzta elkészítéséhez a káposztát szűrőbe tesszük, majd átmossuk, ha túl sósnak vagy túl savanyúnak találjuk. Ezután alaposan lecsepegtetjük, majd megpirítjuk 1 ek felforrósított olajon.
A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és egy másik lábasban megfonnyasztjuk a maradék felforrósított olajon. Hozzákeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a darált húst, azután sózzuk, borsozzuk, és kevergetve lepirítjuk.
A rizst puhára főzzük 150 ml forrásban lévő, sós vízben 18 perc alatt, majd a darált húshoz keverjük.
A káposzta felét egy tűzálló tálba terítjük, elegyengetjük rajta a darált húsos rizst, rákarikázzuk a meghámozott kolbászt, megszórjuk a felkockázott szalonnával, majd befedjük a maradék káposztával.
A tetejét megkenjük a tejföllel, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha már a teteje is megbarnult.
Tejföllel tálalhatjuk!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!