Sokan úgy hiszik, hogy bármit beledobhatnak a kukákba, hiszen ezért vannak. Ez korántsem így van. 

A hasznosítható hulladékok, amelyeket a háztól szállítanak el (papír, műanyag és fém) nem helyezhetők a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló (kommunális) kukába, mint ahogyan a folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagok (amelyek veszélyeztetik a gyűjtést végzők vagy mások testi épségét, életét), az építési és bontási hulladékok, a lomok, az állati tetemek, valamint az elektromos és az elektronikai hulladékok sem.

A kerti zöldhulladék-gyűjtéssel érintett területeken a kerti zöldhulladék is e tilalom alá esik. Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy amennyiben ezen hulladékokat mégis a kommunális kukában helyezzük el, úgy a közszolgáltató a hulladék elszállítását megtagadhatja az érintettek írásbeli értesítése mellett. Az újrahasznosítható csomagolási hulladékok (műanyag, papír, fém) nagyobb mennyiségben, az elektromos valamint elektronikai hulladékok valamennyi hulladékudvarban leadhatók, sőt egyes hulladékudvarokban az építési és bontási hulladékok, a festékek, a gumiabroncsok valamint a lomok is.

Májustól már nem landolhatnak a kukában személyes adatokat tartalmazó papírok, dokumentumok. Nagy büntetés jár azért, ha például a szeméttelepen rólunk szóló nyomtatványra, igazolásra, szerződésre, vagy önéletrajzra bukkannak. A személyes adatokat biztonságosan kell tárolni, ha pedig már nincs rájuk szükség, meg kell semmisíteni azokat. Ha mégis történik úgynevezett adatvédelmi incidens, a bajt azonnal jelezni kell a felügyeletnek. Mindezt – a szigorú hazai szabályok mellett – májustól már uniós rendelet is előírja.

Személyes adatnak tekinthető minden olyan adat, amely segíthet beazonosítani az ahhoz kapcsolódó személyt. Ilyen adatok a név, a születési adatok, cím, telefonszám és az e-mail cím is.

A mai, legfrissebb álláspont szerint azok az e-mail címek, amelyek nem konkrét személyhez köthetők – ilyen például az „info” kezdetű e-mail cím –, nem minősülnek személyes adatnak. Különösen a vállalkozásoknak kell odafigyelni, hogy a dolgozókkal kapcsolatos érzékeny adatok ne a szeméttelepen végezzék.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!