A tavalyi évre 18 ezer forint helyett 28 ezer forint járt volna átlagosan. 

Tízezer forinttal lett volna magasabb a nyugdíjprémium, állítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, ha a tényleges gazdasági növekedés alapján számolnák ki az összeget - olvasható a Pénzcentrum.hu-n.

Szerintük az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, állítja a Nyugdíjas Parlament. A 80 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjak esetén is a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint. A tisztességes eljárás az lenne, ha az állam utólag kiutalná a nyugdíjasoknak a különbözetet. 

A nyugdíjtörvény szerint akkor kell prémiumot fizetni, ha a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Tavaly az október 8-i kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, mert a várható GDP növekedést 4,4 százalékra becsülték. Azonban a tényleges növekedés 4,9 százalékos lett, tehát a különbözet nem 0,9 százalék, hanem 1,4 százalék lett volna. A nyugdíjas szervezet úgy gondolja, hogy a fél százalékos különbség megilleti az időseket. A Nyugdíjas Parlament számításai szerint ez nagyjából tízezer forintos összeget jelentene átlagosan, amely egyszeri 20 milliárdos kiadást jelentene az államkasszának. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!