Kiderült, hogy a maszkokat már több napja, de volt olyan is, aki több hete hordta.

Mivel az utazáshoz, és most már az iskolákban is kötelező a maszkok viselése, a svájci “K-Tipp magazin” Zürichben 20 utazó ember maszkját kérte el, hogy laboratóriumi vizsgálat alá vessék őket. A vizsgálat célja az volt, hogy lássák, higiéniai szempontból mennyire vannak jó ill. rossz állapotban.

11 maszkon találtak több, mint 100.000 baktérium kolóniát, 14-en pedig megtalálható volt a Staphylococcus baktérium is. 15 maszkon találtak penészt és élesztőgombát.

A vizsgálaton résztevők a maszkokat már több napja, de volt olyan is, aki több hete hordta. 

Hogy viseljük helyesen?

Az egyszer használatos maszkokat legalább 4 óránként cserélni kell őket. Gyakorlatban egyébként sokkal hamarabb, mert amint bepárásodnak, dobhatjuk is el őket. A textilmaszkokat mossuk ki naponta.

A WHO tanácsa szerint a maszkokat nyugodtan bedobhatja a mosógépbe, és a lehető legmagasabb fokra állítsa a víz hőmérsékletét, vagyis minimum 60 fokra. 

Ha teheti, forró levegővel szárítsa meg, például a hajszárítózás remek ötlet. Emellett ne felejtse el kivasalni a textilmaszkot minden mosás után, hiszen a vasaló hője is elpusztítja a kórokozókat. Ha kézzel szeretné kimosni arcvédőjét, akkor alaposan szappanozza be, és jó alaposan dörzsölje az anyagot minimum 20 másodpercen keresztül, majd jól öblítse ki. A művelet után természetesen itt is hasznos a hajszárítózás és a vasalás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!