Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták már a lisztéria baktériumát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) értékelése szerint a járvány Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést, köztük hat halálesetet okozott.
A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul.
Megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett és gyengébb immunrendszer esetén okoz (elsősorban a csecsemők, várandósok és idősek vannak kitéve a veszélynek).
A lisztéria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet.
A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelés után fogyasztják el.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!