A maradék gulyásleveshez sütöttem krumplis pogácsát. Jól sikerült, egy szempillantás alatt el is fogyott!
- 1/2 kg liszt,
- 1 csom. szárított élesztőpor,
- 1 mk cukor,
- 1 mk só,
- 1 db tojás a tésztába +1 db a kenéshez,
- 15 dk zsír,
- 4 db közepes krumpli főve, krumplinyomón átnyomva,
- kevés tej, amennyit a tészta felvesz.
A liszttel elkeverem a szárazakat, élesztő, só, cukor. Hozzáadom a zsírt, elmorzsolom vele. Bele keverem a krumplit. Végül a tojást és egy kis tejjel alaposan összegyúrom. 1/2 órát hidegen pihentetem.
1 db tojást kevés tejjel /2-3 ek/ kikeverem. A tésztát ujjjnyi vastagságra kinyújtom, megkenem a tejes tojással, félbe hajtom. Pihentetem 20 percig a deszkán letakarva. Ezt 3 x ismétlem.
Ujjnyi vastagságra nyújtom, késsel rácsozom a tetejét, lekenem a maradék tejes tojással, közepes szaggatóval kiszúrom. Zsírpapírral bélelt tepsibe, 180,° szép aranybarnára sütöm. Tóthné Márti receptje!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!