Ezúttal a frissnyugdíjasok is kapnak prémiumot.

Az idén novemberben a nyugdíjasok minden korábbinál nagyobb prémiumot és októberi, illetve novemberi járandóságuk 8,4 százalékának megfelelő plusz összeget kapnak. A megjelent rendelet alapján ezúttal a frissnyugdíjasok is kapnak prémiumot.

Novemberben egy összegben átlagosan 20 160 forint prémiumot és 11 ezer forint kiegészítést kapnak a nyugdíjasok – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén. Szokatlanul hosszú idő után (az önkormányzati választások zavarhattak be) megjelentek a Magyar Közlönyben az ezekről szóló rendeletek is.

A prémium szorzószámát az eddigi legmagasabb értékben, 1,1-ben szabták meg. Ahhoz, hogy ki-ki megállapíthassa, ő mennyit kap, elő kell venni a nyugdíjtörvényt. E szerint két külön bekezdésben szereplő számok szorzata adja ki a tényleges emelést. A prémium alapja a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de maximum 20 ezer forint. Először tehát a nyugdíj negyedét kell venni, majd erre jön rá az 1,1-szeres szorzó.

A 80 ezer forintnál magasabb összegű ellátásban részesülők így 22 ezer forintot kapnak majd prémiumként. A nyugdíjminimumban részesülők pedig 7,8 ezer forintra számíthatnak. A 28,5 ezer és a 80 ezer forint közötti sávban arányosan több, illetve a maximumnál csekélyebb a kifizetés (például 60 ezer forintra 16,5 ezer forint jut).

Az idén a korábbi évekről eltérően a rendeletben nem szerepel, hogy az egyszeri juttatásra az a személy jogosult, aki az előző (jelen esetben a 2018-as) év legalább egy napján kapott nyugdíjszerű – ideértendő az összes ilyen, tehát özvegyi, illetve rehabilitációs is – ellátást. Most tehát a szöveg alapján mindenki kap prémiumot, aki novemberben nyugdíjas. Akkor is, ha a 2019-es év közben vonult nyugállományba.

A nyugdíjasok az idei áremelkedés ellentételezéseként novemberi (fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka esetén októberi) nyugdíjuk 8,4 százalékát kapják. Ez havi 0,7 százalékos kiegészítésnek felel meg. Ami a csúsztatott kifizetés és a hivatalosnál jóval magasabbnak érzett drágulás tükrében elég kevésnek tűnhet, de legalább – szemben a prémiummal – beépül a nyugdíjba.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!