Ennyivel kapnak többet a friss nyugdíjasok, miközben a régebben nyugállományba vonultak járandósága csak a hivatalosan meghatározott inflációval nőtt.

Kihirdették a friss nyugdíjak megállapításához most használt szorzószámokat. 

Biztosnak látszott, hogy a friss nyugdíjak megállapításához rendelt szorzószámok nagyságát alaposan megnyirbálja a vírus, de már tavaly kiderült, nem lesz így - írja az énpénzem.hu.
Mostanra felszállt a köd, és kiderült, pesszimisták voltunk egy negyedévvel ezelőtt, amikor „csak” 9 százalékos korrekciós tényezővel számoltunk. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint ugyanis a valorizációs szorzószám 9,7 százalék lett. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért kereseteket, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. A korábbi években kapott pénzt tehát a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg.

A kalkuláció nem annyira egyszerű
Összeg szerint a dolog a következőképpen néz ki: az átlagnyugdíjra jogosult (ez 2020-ban 142,1 ezer forint volt) az idén átlagosan havonta mintegy 150 ezer forintot kap. Ebbe már beleszámoltuk a 13. havi nyugdíj egy heti összegét hónapra leosztva. Jövőre viszont az infláció miatti emelés alapja elméletben 146,3 ezer forint (a 13. havi nem alapja az emelésnek). Egy átlagos nyugdíjra várományos a valorizációs szorzó változása miatt, ha az idén kéri ellátása megállapítását, havonta majdnem 156 ezer forintra számíthat. Jövőre erre jön a drágulás miatti emelés.
Az 5 évvel ezelőtti és mostani nyugdíjas járandósága között a valorizációs szorzó változása miatt közel 73 százalékos a különbség.

Ez azt jelenti, hogy ennyivel kapnak többet a friss nyugdíjasok, miközben a régebben nyugállományba vonultak járandósága csak a hivatalosan meghatározott inflációval – az említett idő alatt 19,4 százalékkal – nőtt.

A különbség tehát néhány ezer forint. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Akik ugyanis már tavaly nyugdíjasok lettek, egészen biztosan számíthatnak a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre. Az infláció biztosan magasabb lesz, mint a költségvetésbe betervezett 3 százalék.  A várható kiegészítés után a különbség szinte teljesen eltűnik. Legalábbis az idei évre (ne felejtsük el, mi az alapja a következő évi emelésnek). A dologban pedig még egy csavar lehet.

Bezavarhat a szolgálati idő
Tapasztalataink szerint még mindig sokan nincsenek tisztában a nyugdíjak megállapításának szisztémájával. Pedig ez súlyos tízezreket is jelenthet azoknak, akik ütemezhetik nyugdíjba vonulásukat. Az előírások alapján a nyugdíj megállapítása a keresetek – az előzőekben már említett – korrigált (valorizált) összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik. Akinek tehát éppen 2021-ben ugrott – ez 50 éves jogviszony alatt minden évben bekövetkezik, 40 év alatt általában évente 1-1,5 százalékos, 40 és 50 év között évi kettő százalékos az emelkedés – a szolgálati időtől függő százalékos mérték, annak jó döntés volt (lehetett) a nyugdíjba vonulás halasztása.

Ezen a téren ráadásul néhány nap is számíthat. Mint korábban egy konkrét példán bemutattuk, olvasónk nyugdíja 143,6 ezer forintot tett ki, ami ha egyetlen hónapot várt volna még, akkor 162 ezer fölé emelkedik. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!