Gyerekkoromban anyukám pont így készítette!

Hozzávalók

  • 1 kisebb tök,
  • 1 fej hagyma,
  • 5 dl tej
  • 1 nagy csokor kapor,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • liszt a habaráshoz,
  • pirospaprika.

A tököt nagy lyukú reszelőn lereszelem. Vöröshagymát felkockázom, kicsit megdinsztelem. Az apróra vágott kaprot hozzáadom és tovább dinsztelem a hagymával. Mikor ez meg van, hozzáadom a tököt…picit sózom. Vizet nem teszek hozzá, mert a tök só hatására kiengedi magából a vizet. Az pont elég ahhoz hogy a tök megfőjön. Teljesen lefőzöm róla a vizet, és tejjel engedem fel. A tej mennyisége függ a tök mennyiségétől. 2 kg tökhöz kb fél liter tejet adjunk. Ha felforrt a tejes tök, akkor lisztes, paprikás, tejfölös habarást csinálok amit szintén egy kis tejjel hígítok. Ezt hozzá adom a tökhöz, és lassú tűzön kb 5 percet még főzöm.

A tej és a tejföl hatására finom krémes állagú lesz a főzelék.

Feltétnek jó szaftos sertéspörköltet vagy pirospaprikával meghintett dinsztelt hagymát adunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!