A köznyelv csak megfázásnak nevezi azt az orrfolyós-köhögős állapotot, melyet valójában vírusok és baktériumok okoznak.

Sokan a tél beköszöntétől egészen tavaszig kínlódnak a megfázás tüneteivel, orrfolyás, köhögés keseríti meg mindennapjaikat, míg mások alig betegednek meg. Kiderítettük, mi lehet az oka a hónapokon át tartó szenvedésnek.

A hideg időjárás kedvez a légúti megbetegedések kialakulásának. A köznyelv csak megfázásnak nevezi azt az orrfolyós-köhögős állapotot, melyet valójában vírusok és baktériumok okoznak.

A hideg mindössze annyiban felelős érte, hogy hatására gyengül az immunrendszer, amely így védtelen a kórokozókkal szemben. – A megfázást okozó vírusok velünk élnek, és általában nem okoznak egészségügyi problémát. A baj akkor van, ha az immunrendszerünk a hideg hatására meggyengül, a kórokozók elszaporodnak és kellemetlen tüneteket okoznak, például orrfolyást, köhögést, akár torokfájást is. Ha rétegesen öltözködünk, vitaminokkal erősítjük az immunrendszerünket, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, már sokat tettünk a megfázás megelőzésének érdekében. 

Egyikből a másikba esel? Emiatt lehet!

A hideg csupán az egyik tényező, ami gyengíti az immunrendszerünket, teret adva a kórokozóknak. A másik – talán legnagyobb – ellenlábasa az egészségünknek azonban nem más, mint a stressz, amiből az év végén és az új év elején igencsak kijut mindenkinek. – A stressz köztudottan képes megbetegíteni az embert, ha máshogy nem hát úgy, hogy csökkenti a szervezet védekezőképességét, ezáltal sokkal könnyebben megbetegszünk. Az év végi hajtás, a nagy nyomás, amikor egyszerre dolgozunk, készülünk az ünnepekre és próbálunk magunk is talpon maradni, nagy kihívás mindenki számára. A január sem könnyebb időszak, hiszen ekkor kell felkészülnünk a következő évre, ekkor történik a legtöbb változás, így ekkor is sok stressz ér minket. Ennek hatására pedig úgy érezhetjük, hogy egyszerűen nem tudunk kilábalni a megfázásból, hiszen mindig újabb fertőzésnek válunk áldozatává. 

  • Ha lehet, alkalmazzunk relaxációs technikákat, próbáljunk kikapcsolódni, lazítani. Foglalkozzunk a hobbinkkal vagy csak sétáljunk nagyokat. Ezzel máris sokat tettünk a stressz romboló hatása ellen. Amennyiben hajlamosak vagyunk légúti fertőzéses megbetegedésekre abban az esetben az ellenálló képességünk fokozására érdemes – még a rossz idő beköszönte előtt – rendszeresen szednünk multivitamin készítményeket. Továbbá hasznos a patikákban recept nélkül hozzáférhető, a vírus elleni védekezőképességet fokozó, gyógynövény tartalmú gyógyhatású szerek alkalmazása. A bakteriális fertőzések kivédésére szolgálnak a szájon át alkalmazandó, a leggyakoribb bakteriális kórokozókkal szembeni védettséget erősítő vényköteles készítmények. Ezt a több hónapos kúrát jelentő, szájon át adható „védőoltást” hasznos megbeszélni, és felírattatni orvosunkkal.

Nem szabad semmibe venni a náthát

A mondás szerint a megfázás gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap alatt múlik el, normális esetben ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezet megküzdjön a vírusokkal. Mégis van, amikor érdemes orvoshoz menni vele.

  •  Ha a tünetek rosszabbodnak, például az orrfolyás sárgás színűvé válik, akkor beszélhetünk bakteriális felülfertőzésről. Ha a közérzetünk 7-10 nap után is egyre romlik és belázasodunk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, már csak azért is, hogy megelőzzük az esetleges szövődményeket, például a homlok- és arcüreggyulladást, gennyes középfülgyulladást vagy a tüdőgyulladást.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!