Náthás lázcsillapításra tökéletes, ha így fogyasztod.

A náthát kísérő hőemelkedés (37-38 fok) általában nem igényel csillapítást, ám ha mégis, akkor egy érett citromot 50 C fok alatti sütőben süssünk meg, majd annak levét igyuk meg. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen érős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, algopirin stb.). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért:

Nem kell megijedni: az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel jár. Tünetei lehetnek a gyomor- vagy alhasi fájdalom. Nem szabad a kúrát abbahagyni, hanem vegetáriánus étrenddel, hashajtó teákkal segítsük a méregkiürítést! 

A citromot sokan csak tea ízesítésére használják, esetleg sütemény készítésénél. Pedig nagyon értékes oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen nálunk ritkán kapható. Talán a közelebbi, olasz, spanyol, görög citromok között van még érett, nem vegyszerezett.

A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, és szabályozó faktorként működik:

- a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat; sókat; bomlástermékeket oldja, felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani.

- kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, reggel éhgyomorra, vagy fél órával a déli és esti étkezés előtt.

Így fogyasszuk:

Öntsünk egy kevés tiszta vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét. Apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadás gátló hatása van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromlé jó bőrápoló szer, mandulaolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

Fontos! A citrom préseléséhez csak üveg vagy porcelán prést használjunk, a műanyag és a fém prések tönkreteszik a citrom természetes értékeit.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!