Epekőre és pajzsmirigyre is hatásosak

A télen is szinte mindenhol beszerezhető fekete retek és a jégcsapretek nagyon értékes vitaminforrást jelent szervezetünk számára. Előnyük, hogy nyersen fogyaszthatóak, ezért kedvező élettani tulajdonságaikat megtartják. Bár legtöbbször a fekete retek kiváló élettani tulajdonságait emelik ki, a jégcsapretek fogyasztása is kimondottan jót tesz a szervezetünkkel.

Mindkét retek enyhíti az emésztési és az anyagcsere zavarokat, javítja a veseműködést, mustárolaj tartalmuknál fogva erősítik az immunrendszert, gátolják az epekövek képződését, salaktalanítják a szervezetet, gyógyítják a krónikus köhögést és a hörghurutot.  

Egyes hatóanyagai antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére. Erősíti az ellenálló képességet, valamint a bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás egyik oka e két ásványi anyag arányának megváltozása (a káliumé csökken, a nátriumé megnő). A retek káliumtartalma - ha nem sózzuk meg nagyon - biztosítja a megfelelő arány helyreállítását.

A fekete retket úgy dolgozzuk fel, hogy vágjunk le a tetejéről egy vastag karikát, és a belsejét éles késsel vagy kanállal vájjuk ki úgy, hogy csak egy 1 cm vastag héj maradjon. A fogyasztandó növényi részt szeleteljük fel.

A jégcsapretekkel másképp járunk el: vékony héját hámozzuk le, majd a megtisztított részt vágjuk karikákra. Amennyiben ropogósan szeretnénk enni, csak közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg, mert különben levet enged és megfonnyad. Szendvicskészítéskor ne tegyük a két kenyér közé, inkább külön, sózatlanul csomagoljuk be, hogy ropogós maradjon.

A piacon leginkább egyesével, esetleg kettes-hármas kötegben találkozhatunk jégcsapretekkel.

Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válasszunk, ami kemény és fényes.

Barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. Az egészséges jégcsapretek hűtőben hosszabb ideig tárolható. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!