A rozmaringtea az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb tea a világon. Hazánkban is sokan kedvelik, hiszen számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik. A rozmaring flavonoidokban, terpénekben és fenolsavban gazdag, amelyek mindegyike antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Jellegzetes ízvilággal és illattal is bír. Ezen kívül méregtelenítő, antibiotikus, antiszeptikus, görcsoldó és diuretikus hatásai is vannak. Nagyon sokféle egészségi probléma kezelésében lehet a segítségünkre, mutatunk is most ezek közül néhányat.

1.

A rozmaringtea hajmosásra is használható. Segít a hajszálak megerősítésében, csökkenti a fejbőr zsírosságát és a korpásodást is. Mivel javítja a fejbőr keringését, így elősegíti a haj növekedését.

2.

Közvetlenül ebéd vagy vacsora után is fogyaszthatjuk a teát, mivel segíti az emésztést, mégpedig a sav és a felesleges gáz csökkentésével. Ezen kívül csökkenti a has puffadását és nagyon előnyös lehet étvágytalanság esetén.

3.

Mivel antibiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, így nagyon hasznos lehet az olyan baktériumok elszaporodásának megelőzésében, mint az E. coli és a szalmonella, azaz olyan baktériumokkal szemben, amelyek hányást, hasmenést és húgyúti fertőzést okoznak. Ha ilyen panaszaink vannak, először minden esetben orvossal konzultáljunk, és csak ezt követően alkalmazzuk panaszainkra a rozmaringteát.

4.

A rozmaringtea kiváló természetes vízhajtó hatással is rendelkezik, ami nemcsak a fogyást segíti, hanem a vízvisszatartást is megakadályozza. Ez a tea serkenti a testet a folyadék és a felhalmozódott toxinok eltávolítására, ami viszont javítja az általános egészséget.

5.

A rozmaring nagyon hatékony a mentális funkciókra, és ezért nagyszerű lehetőség lehet stressz esetén. Segíthet akkor is, ha valaki már Alzheimer-kórban szenved, ugyanis csökkenti a további memóriavesztés kockázatait.

6.

A gyógynövény javíthatja a máj funkcióit és azt a típusú fejfájást, amely a túlzott evéssel és ivással hozható összefüggésbe. Amennyiben valaki kórtörténetében valamilyen májbetegség szerepel, úgy a rozmaringteát nem szabad orvosi felügyelet nélkül fogyasztani.

7.

A rozmaringtea a cukorbetegség kezelésében is segíthet, ugyanis csökkenti a glükózt, és növeli az inzulint. Azonban a tea fogyasztása nem helyettesítheti a gyógyszereket, illetve az egészséges, diétás étrendet.

8.

A tea kiváló módja lehet a gyulladás kezelésének is. Ezzel pedig enyhül a fájdalom, a duzzanat és a rossz közérzet. Segíthet az olyan típusú gyulladásokban is, amelyek a gyomorban és az ízületekben alakul ki.

9.

A rozmaring a keringést is javítja, és megakadályozza a vérrögök keletkezését. Ezért is ajánlják gyakran a tea fogyasztását műtétet követően.

Hogyan készíthetjük el a rozmaringteát?

Forraljunk fel egy liter vizet, majd adjunk hozzá friss vagy szárított rozmaringleveleket.

Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le.

Mézzel és citrommal is fogyasztható.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!