Közel 1,5 millió nyugdíjast érint.

Változtatna a nyugdíjemelés kiszámításának módszerén a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Álláspontjuk szerint a mostani elv nem igazságos:

 a legkisebb nyugdíjakat nagyobb mértékben kellene megemelni.

A mai módszer alkalmazása konzerválja azt a gyakorlatot, amikor a nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa sürgeti a nyugdíjemelés módszerének megváltoztatását, mértékének a valós éves infláció mértékéhez való igazítását.

A javaslat a következő:

a megelőző évi átlagnyugdíj alatti nyugdíjban részesülők a várható inflációs index felett, további havi 3000 forint emelést kapjanak.

Ez azt jelenti, hogy például a 60 ezer forintos nyugdíjat további 5 százalékkal, a 150 ezer forintos nyugdíjat további 2 százalékkal kellene emelni.

A nyugdíjak nagysága közötti olló egyre nyílik. A szegénységben élő nyugdíjasok egyre szegényebbek, a magas nyugdíjjal rendelkezők relatíve egyre módosabbak lesznek. Ma mintegy másfél millió nyugdíjas átlag alatti nyugdíjból él. Nőtt a létminimum alatt élő idősek száma, s közben (a járulékplafon eltörlése következtében) szaporodik az egymillió forintnál magasabb nyugdíjjal rendelkezők száma - írták a közleményben. 

1 millió 165 ezer idős az átlag alatti összeget kapja, míg több mint 114 ezren 300 ezer forint feletti nyugdíjat kapnak.
A nyugdíjasok szenvedik meg legjobban az egészségügyi és a szociális ellátás ellehetetlenülését. A látszategyeztetések kora lejárt. A NYUSZET követeli, hogy a nyugdíjasok valódi tagsággal rendelkező szervezetei vehessenek részt az őket érintő intézkedések kidolgozásában - zárult a közlemény.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!