A sörben sült oldalas egy igazán különleges és ízletes étel, amely egyszerre testesíti meg a szaftos, puha húst és a sör aromáját. Könnyen elkészíthető, és garantáltan lenyűgözi a vendégeidet. 

Hozzávalók

Az alábbi recept 4 fő részére elegendő:

  • 1,5 kg sertésoldalas
  • 2 dl barna sör
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál worcestershire szósz
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só és bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

A hús előkészítése: Az oldalas darabokat tisztítsd meg, majd dörzsöld be sóval és borssal. Ezután hagyd pihenni 30 percig, hogy az ízek kicsit átjárják a húst.

Pác készítése: Egy tálban keverd össze a mustárt, a mézet, a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, a worcestershire szószt és az őrölt köményt. Ha elkészült a pác, kend be vele alaposan az oldalasokat, és hagyd őket pihenni legalább egy órán keresztül a hűtőben.

A sörben sütés folyamata

Elősütés: Melegíts fel egy serpenyőt, és kevés olajon pirítsd meg a bepácolt oldalast mindkét oldalán, amíg aranybarna nem lesz. Ez a lépés segít abban, hogy a hús kívül ropogós, belül pedig omlós legyen.

Sütés sörrel: Helyezd az elősütött oldalast egy tepsibe, majd öntsd rá a barna sört. Fedd le alufóliával, és süsd 150°C-on 2-2,5 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul. A sör párolja és ízesíti a húst, miközben az összes íz összeérik.

Fólia nélküli sütés: Az utolsó 15 percben vedd le a fóliát, és süsd tovább magasabb hőfokon (kb. 200°C), hogy a hús szép ropogós réteget kapjon.

A sörben sült oldalas legjobban friss kenyérrel vagy burgonyapürével tálalható, de párolt zöldségek is remek kiegészítők lehetnek. A puha, omlós hús és a sör gazdag íze garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését.

Ha nincs otthon worcestershire szósz...

Helyettesíthető néhány egyszerű összetevő keverékével, amelyek hasonló ízt adnak az ételhez. Íme néhány lehetőség:

  1. Szójaszósz és citromlé keveréke: Egy evőkanál szójaszószhoz adj néhány csepp citromlevet vagy almaecetet. Ez hasonlóan sós és savas ízt ad, mint a worcestershire szósz.

  2. Balzsamecet és szójaszósz: Keverj össze egy evőkanál balzsamecetet egy teáskanál szójaszósszal. A balzsamecet édeskés, míg a szójaszósz sós és umami ízű.

  3. Szójaszósz és mustár: Egy evőkanál szójaszószhoz adj egy teáskanál mustárt, ami fűszeres és sós ízt ad, és jól illeszkedik húsételekhez.

  4. Halszósz: Ha van otthon halszósz, egy kis mennyiséget (kb. 1 teáskanálnyit) hozzáadhatsz az ételhez. Ez az umami és sós ízeket biztosítja, hasonlóan a worcestershire szószhoz.

Ezek a helyettesítők jól működnek, ha nem áll rendelkezésre worcestershire szósz, és hasonló ízvilágot adnak a sörben sült oldalas receptjéhez.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!