Dr. Kunetz Zsombor szerint csakis az egészségügyben dolgozók körében van értelme a használatának.

Egyre több emberen látni, hogy maszk mellett gumikesztyűt is viselnek a koronavírus miatt. Ezt feltűnt Kunetz Zsombor orvosnak, egészségügyi szakértőnek is, ezért elmagyarázta, szerinte miért teljesen felesleges a kesztyű viselése akár a tömegközlekedési járatokon is.

„Ahhoz, hogy megőrizd a kezed tisztaságát minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogsz meg, akkor kesztyűt kellene cserélned. Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez vagy tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban” – írja Kunetz Zsombor a bejegyzésében.

Szerinte ha az egészségügyi személyzet megfelelően cseréli a kesztyűket, egy intenzív beteg ellátása során 6-8 óra alatt akár egy doboz kesztyűt is elhasználhatnak.

 A kesztyűk levétele, majd újra felvétele nem járható út:

„Sokszor csak úgy tudod levenni, hogy kifordul, az ujjak bent ragadnak, ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod. Ez utóbbival pedig be is nyaltad jó eséllyel a koronavírust.”
Így aki korrekt módon szeretné használni a gumikesztyűket, annak napi egy-két párnál sokkal többre lesz szüksége. Ez viszont azért probléma, mert az egészségügyi dolgozókhoz sem jut el elég védőeszköz, pedig a kesztyű elengedhetetlen a betegellátáshoz.

Ezért Kunetz Zsombor azt javasolja, hogy ne mi okozzunk hiányt, az egészségügynek sokkal nagyobb szüksége van a kesztyűkre. Felejtsük el a kesztyű viselését, amit sokkal hatékonyabban lehet helyettesíteni a gyakori és alapos kézmosással, valamint a kézfertőtlenítéssel.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!