Egy kedves olvasónk emlékezett vissza gyermekkora kedvenc ételére:
'Az én anyukám is gyakran készített rakott tésztát ( rakott csíkot ) Az általa gyúrt, kifőzött, megzsírozott tésztát két részre osztotta:
Egy nagy zománcozott tepsi egyik felében, a tésztát bőséges cukros mákkal és szilvalekvárral, a tepsi másik felében bőséges cukros dióval és baracklekvárral rétegelte. Tetejére tészta került, amit zsírral megkent,és addig sütötte, amíg piros ropogós lett.
Ha egy kicsit meghűlt, kockára vágva, porcukorral meghintve adagolta.Ilyenkor a kifőzött tészta levéből 'magaleve' levest főzött - a hagymás-fokhagymás-paprikás rántást felengedte a tésztalével, sóval,borssal (petrezselyemzölddel ) ízesítette, betétnek egy kevés csupasz tésztát tettünk bele.
Ez gyerekkoromban, nálunk egy komplett ebéd volt.'
Az Ízőrzők című műsorban is bemutatták, hogyan készült a magaleves:
Hozzávalók:
a krumplihaluska főzőleve,
2 nagy fej vöröshagyma,
2-3 fakanálnyi sertészsír,
3 púpos kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt feketebors,
1 evőkanál só, és néhány kanálnyi kifőzött krumplihaluska.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zsírban üvegesre pároljuk, majd elkeverjük őrölt pirospaprikával, és felöntjük a haluska főzőlevével. Őrölt borssal, és sóval fűszerezzük.
Amikor összeforrt, a tányérok aljára néhány kanálnyi krumplihaluskát teszünk, és erre merítünk a levesből.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!