Komoly hatással van a vírus életképességére.

– A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére – mondta Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszékének vezetője.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszékének tanszékvezetője kifejtette: mivel a vírusok célja, hogy az emberi testbe jussanak, és ott szaporodjanak, így nagyjából hasonló időjárási körülmények között képesek életben maradni, mint az ember. Éppen ezért terjednek jobban zárt, az időjárási tényezőktől független térben, mint a szabad ég alatt, ahol megannyi hatásnak vannak kitéve. A koronavírus a szmogot szereti, a napfényt viszont nem.

A szakember szerint a hőmérséklet és a páratartalom csak minimálisan hatással van a vírusra, kivételt jelentenek a jelentősen fagypont alatti mínuszok és a rendkívül magas, mintegy 90% feletti páratartalom, amelyek nagy mértékben csökkentik a vírus terjedését.

– Az eső kimossa a levegőből a vírusokat, míg a szél rendkívül kétélű fegyver, hiszen akár több tíz méterre is el tudja fújni a betegséget okozó részecskéket. Az időjárási elemek közül a direkt napsugárzás a járvány legnagyobb ellensége, hiszen az ultraibolya-sugaraknak baktérium- és vírusölő hatása van, éppen emiatt használják az úgynevezett germicid lámpákat tisztításra, fertőtlenítésre. Ez nagyobb méretben is működik, a napsugárzás ultraibolya-sugarai elpusztítják a különböző felületeken megtelepedett kórokozókat – hívta fel a figyelmet a szakember.
 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!