A májkárosodás különböző fajtái akár évekig is rejtve maradhatnak előttünk.

A máj létfontosságú szervünk, ugyanis aktív kiválasztást, méregtelenítést végez, emellett fontos energiatárolóként funkcionál. A májkárosodás különböző fajtái akár évekig is rejtve maradhatnak előttünk. A legnagyobb szerencsénk, hogy a máj akkor is folytatja működését, ha valamilyen szinten károsodott, így ha időben észrevesszük a figyelmeztető jeleket, könnyen kezelhetjük, és visszanyerhetjük egészségünket.

 

A GYOMOR KRÓNIKUS DUZZANATA - Nem lehet folyamatosan a túl sok puffasztó ételre fogni a gyomor krónikus duzzanatát. Az normális, ha egy-egy nehezebb étkezést követően fel vagyunk fújódva, de ha ez az állapot állandó, az veszélyt jelez!

 

FÁJDALOM A JOBB VÁLLBAN - Jellemző tünete a májban található sejtburjánzásnak a jobb vállba kisugárzó fájdalom. Természetesen okozhatja másfajta betegség is ezt a fajta tünetet, de a májdaganatnál is igen gyakori.

 

GYAKORI HÁNYÁS - A máj károsodásával az emésztés is nehezebbé válik, így az elfogyasztott táplálék gyakran visszajöhet.

 

ISMERETLEN EREDETŰ ZÚZÓDÁSOK - A máj olyan fehérjéket is előállít, amelyek elengedhetetlenek a véralvadáshoz. Így májkárosodás esetén könnyebben keletkeznek az emberen zúzódások, véraláfutások, illetve sokkal nehezebben gyógyulnak be a sebek.
maj
SÁRGASÁG - Amennyiben a máj károsodik, az epe ürítése is csökken. A bilirubin szintje megemelkedik, ami sárgasághoz vezet.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!