Az Addison kór gyakran alattomosan alakul ki és általános tünetekkel jár, ám van egy jel, ami nagyban segíti a diagnózist.

A mellékvese betegségei közül leginkább a Cushing kór és a Conn szindróma ismert szélesebb körben, ám sajnos kevesebb szó esik az Addison kórról, mely általában alacsony testsúllyal, krónikus fáradtsággal, alacsony vércukorszinttel- és vérnyomással jár.

Bár a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan betegségről van szó, ám megfelelő kezeléssel kordában tartható.

Az Addison kór a mellékvesekéreg betegsége, amikor a szerv nem képes elegendő hormont termelni.  A vesék csúcsán, sapkaszerűen elhelyezkedő mellékvesék háromféle hormont termelnek: olyanokat, melyek a só-és vízháztartásért felelősek (pl. aldoszteron), a cukoranyagcseréért, stressz reakciókért felelősöket (pl. kortizol), valamint a férfi és a női nemi hormonok is termelődnek itt. Amennyiben valamilyen ok miatt a mellékvese működése zavart szenved, úgy a fent említett hormonok mennyisége vészesen lecsökken, ami rossz esetben akár a teljes anyagcsere összeomlásához is vezethet.

Súlyos esetben, a beteg halálát is okozhatja az Addison-kór. 

Az Addison kórnak lehet elsődleges és másodlagos formája is, attól függően, áll-e valamilyen más betegség a probléma hátterében. Az esetek többségében az ok autoimmun folyamat, de ezen kívül a hipofízis zavarai is előidézhetik a betegséget, fertőzések, daganatok is felfedezhetőek olykor mögötte.

Addison kór tünetei:

  • Idült, súlyosbodó fáradtság
  • Izomgyengeség
  • Étvágytalanság
  • Testsúlyvesztés
  • Gyengeség, szédülés
  • A bőr sötét elszíneződése (fokozott pigmentációja)
  • Alacsony vérnyomás

Bár az Addison kór gyakran alattomosan alakul ki és általános tünetekkel jár, ám van egy jel, ami nagyban segíti a diagnózist. A betegség során ugyanis a bőrfestéket adó melanin termelődése a hormonális hatások miatt zavart szenved, ezért sötét foltok keletkeznek a bőrön és a nyálkahártyán (leginkább a hajlatoknál, a tenyéren, térden, körömágyon).

Mivel az Addison kór igen általános tünetekkel jár, ezért a sokszor csak későn diagnosztizálják az állapotot, ami akár végzetes kimenetelű is lehet. Éppen ezért, ha a fent említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb ellenőriztetnie laboratóriumi leleteit, ugyanis vannak eltérések, melyek a betegségre utalnak (alacsony szérumnátrium-szint, magas szérumkálium-szint, a vér csökkent pH-értéke, alacsony szérumaldoszteron-, kortizon- és kortizol-szintek, Addison-kór esetében magas ACTH-szint, hipofízis eredetű elégtelenség esetén alacsony ACTH-szint). Emellett képalkotó vizsgálatokkal érdemes megvizsgálni a mellékvese állapotát is.

Addison kór esetén a kezelés alapja a hiányzó hormonok pótlása, ám fontos tudni, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható. Fontos, hogy bármilyen nagyobb terhelés (pl. nagyobb stressz) esetén a dózis módosítására lehet szükség, hogy elkerülhető legyen az életveszélyes Addison-krízis, ami a hormonszintek vészes csökkenésével jár.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!