A sonkát hideg vízben rakjuk fel főni, ahány kiló, annyi órát. Én rá szoktam tenni + 15-20 percet. Az időt a forrástól számítva kell számítani. A főzővíz lepje el a sonkát. A főzővízbe 2-3 db közepes méretű babérlevelet teszek, jónéhány duci gerezd fokhagymát, tea tojásban egész fekete borsot egy csapott mokkáskanálnyit, 1 közepes fej vöröshagymát megtisztítva és 4-5 szem borókabogyót .
Amikor a sonka leve felforrt, a gázlángot lecsendesítem, hogy csak simán főjön, de ne lobogjon.
Ha elkészült a sonka, a levében kell hagyni kihűlni, ez nagyon fontos szabály. Ha teljesen kihűlt, a levét befőttes üvegekbe leszűröm, kiváló egy jó ízű bableveshez alapanyagként. Sonkát átrakom egy fedeles jénaiba.
Ha kötözött a sonka, hosszában kisollóval átvagdosom a kötöző anyagot és nagyon óvatosan, ujjbeggyel centinként előre haladva lefejtem a kötöző anyagot, ehhez kis türelem kell.
Só a sonkafőzéshez nem kell.
Mindig csak annyi szeletet vágok le a sonkából, amennyit megeszünk.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!