Sokan félnek attól, hogy egy háztartásban élnek egy beteggel, és elkapják a fertőzést. Ezt lehet tenni ellene.

Javasolt óvintézkedések az otthoni környezetben lévő, tüneteket hordozó és laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19, vagy más fertőző  megbetegedésben szenvedő, vagy vizsgálat alatt álló beteggel egy háztartásban élők, párkapcsolatban élők, és gondozóik számára.

Elszeparálódás

Az egy háztartásban élő hozzátartozóknak másik szobában kell maradniuk vagy – amennyire lehetséges – a betegtől elkülönített helyen kell tartózkodniuk. Ezeknek a hozzátartozóknak, amennyiben van rá lehetőség, különálló hálószobát és fürdőszobát kell használniuk.

Ne engedjünk be olyan látogatókat az otthonunkba, akiket nem feltétlenül szükséges.

Higiénia

Győződjünk meg róla, hogy az otthonunkban található közös helyiségek szellőzése megfelelően biztosított-e.

Gondoskodjunk a kézhigiéniáról. Gyakran mossuk meg kezünket szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen keresztül, vagy egy legalább 60-95%-os alkoholtartalmú, alkoholalapú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg kezünk teljes felületét, és addig dörzsöljük össze őket, amíg száraznak nem érezzük azokat. Amennyiben a kezünk láthatóan piszkos, szappan és víz használatát részesítsük előnyben.

Mindennap tisztítsuk meg az összes „gyakran megérintett” felületet, úgymint a konyhapultokat, asztallapokat, kilincseket, fürdőszobai szerelvényeket, WC-ket, telefonokat, billentyűzeteket, táblagépeket és éjjeliszekrényeket. Tisztítsuk meg az összes olyan felületet is, amelyre vér, széklet vagy testnedvek kerülhetnek. Használjunk háztartási tisztító spray-t vagy törlőkendőt, a címkéjükön szereplő utasításoknak megfelelően. 

Ne használjunk a beteggel közösen háztartási cikkeket; például tányérokat, poharakat, csészéket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy egyéb tárgyakat. Miután a beteg használta őket, alaposan el kell mosnunk, vagy ki kell mosnunk azokat.

A mosásnál lehetőleg külön mossuk a beteg ruháját.

Védőfelszerelések

Amennyiben ugyanabban a szobában tartózkodik a beteg és a hozzátartozó, mindkettőjüknek arcmaszk viselése javallott.

Egyszer használatos maszk és kesztyű viselése javasolt, ha hozzáérünk a beteghez vagy érintkezésbe kell kerülnünk a beteg vérével, székletével vagy testnedveivel, mint például a nyálával, köpetével, orrváladékával, hányadékával vagy vizeletével. A használatot követően dobjuk ki az egyszer használatos maszkot és kesztyűket, és ne hasznosítsuk újra azokat.

Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűket vegyük le és dobjuk ki. Ezt követően azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. Ezt követően távolítsuk el és dobjuk ki az arcmaszkot, majd ismételten azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!