Rákos embereket kérdeztek meg arról: melyek azok a mondatok, amiket a legszörnyűbbnek, legkárosabbnak tartanak ebben a nehéz időszakban.

Letargia, düh, kétségbeesés - minden emberből más érzelmi reakciókat vált ki a hír, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Élete egyik legnehezebb küzdelme áll a rákos beteg előtt, ezt a harcot azonban sokszor akaratlanul is megnehezíti a családja és környezete. Rákos embereket kérdeztek meg arról: melyek azok a mondatok, amiket a legszörnyűbbnek, legkárosabbnak tartanak ebben a nehéz időszakban.

Ne mondjuk meg, hogy mit tennénk a helyében
Legtöbbször puszta jóindulatból, a túlzásba vitt segítési szándék miatt hajlamosak vagyunk kioktatni a daganatos embereket arról, hogy mit kellene csinálniuk, és hogyan kellene átvészelniük ezt az időszakot. A megkérdezett betegek ezzel szemben akkor érezték magukat a legjobban, hogyha nem irányítani akarták őket, sokkal inkább támogatni.

Ne törjünk össze jobban, mint a beteg
A daganat híre nem csak a beteget, de annak családját, szeretteit is óriási nyomás alá helyezi. Fontos azonban, hogy erősek maradjunk, hiszen a betegnek anélkül is bőven eleget kell elviselnie, hogy még a környezetében élőket is vigasztalnia kellene. Jól esett azonban a megkérdezetteknek, ha valakinek kibeszélhették a panaszaikat, és a környezetükből erőt, bátorságot meríthettek.

Ne akarjunk mindenben segíteni
Fontos, hogy a betegnek minden szükséges segítséget megadjunk, de ezt is túlzásba lehet vinni. Sokszor a családja szinte kisgyermekként kezdi kezelni a rákkal küzdő személyt, ami egyrészt erősíti benne a betegségtudatot, másrészt pedig olyan feladatokat vesz el tőle, amelyek elterelhetnék a figyelmét az állapotáról.

Hagyjuk a számokat
Nem biztos, hogy a beteg tisztában akar lenni a gyógyulás esélyeivel. Amíg a beteg külön nem kérdez erről, hagyjuk a számokat, és inkább lelkileg támogassuk őt ebben a nehéz időszakban. 

Ne beszéljünk az orvos ellen
Napjainkban se eleje, se vége a kétes alapokra és félinformációkra épülő álhíreknek, amelyek szembemennek a hagyományos orvoslással. Ha mi magunk kételkedünk is az orvos által javasolt kezelésekben, ne erőltessük a véleményünket a betegre! Talán többet ártunk vele, mint használunk!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!