Itt terjed legjobban a koronavírus fertőzés.

Egy friss rendelet szerint a kórházparancsnokok a nagyobb idősotthonokban is intézményparancsnoki feladatokat látnak el. A cél a  költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának, valamint a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése. A jogszabály értelmében az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnok ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést.

Március 30-án 108 egészségügyi intézmény élére kinevezett kórházparancsnoknak adta át a megbízólevelét Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok. Orvosszakmai kérdésben a kórházparancsnokok nem tehetnek javaslatot, és nem is dönthetnek, de biztosítaniuk kell az egészségügyi készleteket a gyógyítási folyamatok érdekében. Személyes részvételükkel kötelező feladatuk az is, hogy gondoskodjanak az egészségügyi intézmények területén a vagyonbiztonsági és a járványügyi szabályok betartásáról.

Az operatív törzs tájékoztatóján is elhangzott: járványügyi szempontból külön kezelendőek a zárt közösségek (például szociális intézmények, kórházak), ahol jobban terjed a fertőzés. A területi terjedés a fővárosban, Pest megyében a legnagyobb; a többi megyében akkor nő a fertőzöttek száma, ha egy ilyen zárt közösségben kezd terjedni a megbetegedés.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!