A többség az eltörlésre szavazott.

Nem lesz több óraátállítás 2021-től, az Európai Parlament ugyanis a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörlése mellett döntött.

Azok az uinós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, a téli időszámítást választó országok pedig 2021. október utolsó vasárnapján állíthatnak órát utoljára.

Az Európai Parlament tavaly kezdeményezett konzultációt az óraátállítás kérdéséről, a felmérést 4,6 millió uniós állampolgár töltötte ki és a válaszadók 80 százaléka az átállítás megszüntetésére szavazott.

A képviselők most azt kérik a tagállamoktól és az Európai Bizottságtól, hogy az egységes piac működését ne forgassák fel azzal, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek, ha a Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatják.

Felmérése szerint a magyar lakosság háromnegyede törölné el az évente kétszer történő óraátállítást, kétharmaduk szerint pedig a nyári időszámítást kellene megtartani.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!