Kiderült, kik a legveszélyeztetettebbek.

A vastagbélrák nem játék, hiszen ha nem veszik időben észre az orvosok, könnyen a beteg életébe kerülhet a késői diagnózis. Éppen ezért fontos odafigyelni a tünetekre, hogy még a nagyobb baj kialakulása előtt szembe lehessen nézni a rettegett kórral, ami így sokkal hatékonyabban kezelhető, és a túlélési esélyek is nagyobbak lesznek.

Eric Vaillant francia gasztroenterológus osztott meg pár hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelni, ha netán a vastagbelünkben rákos sejtek kezdenek tevékenykedni.

Mik a tünetek?

A specialista szerint aggodalomra adhat okot, ha gyakran fáj a hasunk, ha emésztési problémáink vannak, ha véres a székletünk. Ha ezek a panaszok valamelyike egy hét múlva sem szűnik meg, és kizárt valamilyen kórokozó általi fertőzés, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor leggyakrabban vastagbéltükrözést hajtanak végre, ami ugyan nem kellemes, de nagyon megbízható módszer a baj feltárására..

A legfenyegetettebb korosztály az 50 és 70 év közötti emberek. Nagyobb az esélye, hogy valakinél kialakul a rosszindulatú daganat, ha a családban már fordult elő hasonló betegség. 

Dr. Vaillant szerint egy 68 éves férfi, aki ülő életmódot folytat, sok feldolgozott húskészítményt eszik, kevés rostot visz be a szervezetébe, és még 15-20 kg fölösleg is van rajta, nagy eséllyel indul el a betegség felé vezető úton. Főként, ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, dohányzik, valamint cukorbeteg. A statisztikák szerint a férfiakat inkább veszélyezteti a betegség, mint a nőket.

Így csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát:

  • együnk sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gabonákat
  • kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást
  • kerüljük a dohányzást
  • legalább napi harminc percig végezzünk testmozgást
  • ha valaki túlsúlyos, igyekezzen lefogyni
  • ajánlott rendszeres rákszűrésre járni Forrás
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!