Ez történik, ha valakit kiválasztanak koronavírus-tesztelésre.

Négy hazai orvosképző intézet kezdett átfogó szűrővizsgálatba 8 ezer ember bevonásával. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el.

A reprezentatív minta alapján végzett tesztelés célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A vizsgálatok a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajlanak.

A tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztottak vesznek részt meghívásos alapon, az ország egész területéről. Tehát nem lehet jelentkezni rá!

Az alanyok valamennyien magánháztartásban élők, 14 év felett minden korosztályból. 489 települést érint a vizsgálat.

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ehhez a légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A mintavétel mellett kérdőíves felmérést is végeznek.

Május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik el. A lakossági részvétel a tesztelésben önkéntes és ingyenes.

A tesztelésben részt vevő települések listáját ide kattintva megtekintheted.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!