Az üzemanyagárak alakulását leginkább két tényező befolyásolja Magyarországon: a forint árfolyama, illetve a Brent típusú olaj árfolyama.

Az olaj december óta 80 dollár alatt van, és a forint is jól tartja magát a dollárral szemben – továbbra is megáll nagyjából 350-es szinten.

Az elmúlt hetekben a jövedéki adóemelés miatt megugrottak hazánknak az üzemanyagárak; összesen 41 forinttal drágult a benzin és a gázolaj egyaránt. Ráadásul egy lassú áremelkedés indult meg a hazai benzinkutakon, szerdán is bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj pedig 5 forinttal ugrik meg.

Vagyis a hét közepétől a 95-ös benzin 585 forintba, a gázolaj pedig 619 forintba kerül.

Amerika húzása miatt nem kizárt, hogy jelentős árzuhanást tapasztalhatunk majd Magyarországon is. Az Egyesült Államok naponta 13 millió hordó olajat termel ki, és minden kitermelt hordó az OPEC költségeit növeli. Az OPEC 90 dollár körül akarja stabilizálni az olajárakat, de ez már egy ideje nem jött nekik össze.

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben a csoport, hiszen a folyamatos vágások miatt a piaci részesedésük 2016 óta nem látott mélységekbe zuhant. Most egy olyan szituáció alakult ki, hogy ha az OPEC valóban feljebb akarja tolni az árakat, akkor tovább kell csökkenteniük a termelésüket, hiszen Amerika, Brazília, és Guyana rekordmértékű termelést mutat. Figyelembe véve, hogy az OPEC csoporthoz nem tartozó olajtermelő országok az idei évben sem akarnak lassítani, az olajpiacot jó ideje uraló nagyhatalomnak komoly döntést kell meghoznia a közeljövőben:

ha nem akarják, hogy még tovább essen a piaci részesedésük, akkor többet kell termelniük, ez azonban csökkentené az árakat.

Hogy ez valóban bekövetkezik-e, azt nem tudni, és azt is nehéz lenne megjósolni, hogy ilyen esetben mekkora lenne az a bizonyos árzuhanás, de biztos, hogy hatással lenne a magyarországi üzemanyagárakra is; még az sem lehetetlen, hogy újra 500 forint alá süllyedne a benzin és a gázolaj.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!