2013-ban vált hivatalossá: ez a paprika kapta meg a Guinness Rekord címet, 2,2 millió Scoville egységgel. Bár később megjelentek újabb versenytársak (Pepper X), a Reaper továbbra is a leghíresebb és legfélelmetesebb chili a világon. Nem csupán fűszer – ez egy kulturális jelenség, a merészség fokmérője.

Honnan jött ez a szörnyeteg?
Ed Currie, a PuckerButt Pepper Company tulajdonosa alkotta meg Dél-Karolinában. Kezdetben a kapszaicin orvosi felhasználását kutatta, de végül egy paprikarekord született belőle. A fejlesztés során HP22B kódnéven emlegették, ami szinte katonai projektnek tűnik.
A Guinness hitelesítés után kapta a végleges nevét: Carolina Reaper, vagyis Karolinai Kaszás – és ez a név tökéletesen leírja, mit érez, aki beleharap.
Robbanó, gyilkos erő
Sok extrém paprika brutálisan indul. A Reaper azonban álnok: első pillanatokban édes, gyümölcsös, cseresznyés-csokoládés jegyekkel érkezik. Úgy gondolod, nincs is olyan vészes.
Aztán jön a robbanás. A kapszaicin nem fokozatosan építkezik, hanem egyből teljes erővel üt. A túlzott fogyasztás szédülést, hányingert okozhat, ezért tisztelet és óvatosság javasolt – ahogy a Bhut Jolokia esetében is.
Hogyan használd biztonságosan?
A Reaper gazdaságos, de könnyen túl sok lesz belőle. Egyetlen apró darab képes tönkretenni egy egész ételt, ha véletlenül sok kerül bele. Éppen ezért fontos a pontos adagolás.

1. Pontosság és biztonság
Sokan tartanak az extrém chiliktől, mert félnek, hogy elrontják vele az ételt. Erre találták ki a Carolina Reaper Chili Cseppet – egy chilis fecskendőt, amivel milliméter pontossággal adagolhatsz. Nincs több baki, ráadásul fantasztikus ajándék is.
2. A tiszta tűz (csak profik számára!)
Ha az igazi erőt keresed, akkor a Fekete özvegy - extrém erős chiliszósz a Te választásod. 100% tiszta Carolina Reaper, mesterséges adalékok nélkül. Egy tűhegynyi mennyiség is hosszú percekig biztosítja az izzadást! Aki pedig a maximumot keresi, annak a Carolina Reaper Esszencia lehet az út vége – ez azonban tényleg csak a profik ligája.
3. A ritka sárga változat
Nem sokan tudják, hogy létezik sárga Reaper is. A Carolina Reaper szósz, Yellow különlegesség: gyümölcsösebb, teljesebb ízvilágú, miközben az ereje talán még brutálisabb is, mint a piros testvéréé.
Két recept bátor séfeknek
Mézes-Mustáros „Tűzbomba' Szárnyak
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg csirkeszárny
- 4 ek méz
- 2 ek dijoni mustár
- 2 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- FÉL kávéskanál Reaper Yellow (kezdőknek csak késhegy!)
Elkészítés: Összekevered a pácot, alaposan beforgatod a szárnyakat, majd hűtőben 2 órát pihentedsz. Utána 200 fokon 35-40 percig sütöd ropogósra. Tejfölös mártogatós kötelező mellé!
Lángoló Burger Szósz
Hozzávalók:
- 1 dl majonéz
- 1 ek ketchup
- 1 tk worcestershire
- Csipet füstölt paprika
- 3-5 CSEPP Reaper (tényleg csak csepp!)
Elkészítés: Simára kevered az alapokat, majd a végén cseppented bele a Reapert. Vigyázz: kesztyűt viselj és ne nyúlj a szemedhez!

Megéri kipróbálni?
Abszolút igen, de okosan. A YouTube tele van videókkal, ahol emberek szenvednek egy egész Reapertől, de a gasztronómia nem kínzás, hanem élvezet. Ha helyesen használod, ez a paprika gyümölcsös aromája felejthetetlen ízélményt nyújt.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!