A nemesítő, aki nem áll meg
Ed Currie neve azoknak ismerős, akik követik a szuperforró chilik fejlődését. A PuckerButt Pepper Company alapítója évtizedek óta dolgozik chili nemesítésen, és 2013-ban már elérte a csúcsot a Carolina Reaperrel. De ő nem az a fajta ember, aki elégedetten hátranyalál. A Pepper X valójában már jóval korábban megszületett, csak Currie addig fejlesztette, tesztelte, amíg tökéletesen biztos nem lett benne, hogy ez lesz az új rekord.

A hivatalos Scoville-érték 2 693 000 SHU, ami majdnem kétszer erősebb, mint a Carolina Reaper volt. Ezt a számot nehéz elképzelni. A jalapeño 2500-8000 SHU között van, a habanero 100 000-350 000 SHU, a ghost pepper 800 000-1 000 000 SHU. A Pepper X egy teljesen más dimenzió. Currie elmondása szerint, amikor először megkóstolta, tíz percig képtelen volt beszélni, és a hatás több mint egy órán át tartott.
A csípősség mérésének módja
A Scoville-skála azt méri, mennyi kapszaicin van a paprikában, vagyis azt a vegyületet, ami a csípős ízt okozza. A mérés során laboratóriumban kémiai elemzéssel határozzák meg a kapszaicin koncentrációját, majd ezt átszámítják Scoville Heat Unitokra. Minél magasabb a kapszaicin szint, annál magasabb az SHU-érték.
A szuperforró paprikák esetében azonban a mérés sem egyszerű. Ugyanazon a fajtán belül is hatalmas különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen körülmények között termesztették a növényt. Ezért mindig több mintát vizsgálnak meg, és az átlagot veszik alapul. A Pepper X esetében Currie szerint voltak olyan egyedi termések, amelyek 3 180 000 SHU értéket is elértek, de a hivatalos világrekord az átlagos eredményre vonatkozik.
A Guinness World Records 2023 októberében ismerte el hivatalosan is a Pepper X-et, mint a világ legerősebb chilipaprikáját. Ezzel Currie már másodszor került a csúcsra.
Show és versengés
Ezek a szélsőségesen erős paprikák nem arra valók, hogy főzzünk velük. Senki eszénél lévő ember nem tesz teljes Pepper X-et egy étébe. Ezeket show paprikáknak nevezzük, mert inkább a rekordokról, a kihívásokról és a figyelem felkeltéséről szólnak.
Az elmúlt években jelentős kultúra alakult ki a szuperforró chilik köré. A Hot Ones című YouTube sorozat, ahol hírességek egyre erősebb szószokat kóstolnak interjú közben, milliós nézettséget ér el. Chili evő versenyek, közösségi média kihívások, gyűjtők, akik a világ legextrémebb termékeit vadásszák. A Pepper X ebbe a körbe tartozik. Currie maga is rendszeresen részt vesz ilyen eseményeken, népszerűsíti a termékeit, és a PuckerButt Pepper Company hot szószokat is gyárt, amelyekben kisebb mennyiségben használják fel a szuperforró chiliket.
Currie egyébként titokban tartja a Pepper X pontos genetikáját. Nem mondta el, hogy pontosan milyen fajták keresztezéséből született, mert fél attól, hogy mások lemásolják vagy továbbfejlesztik. Ez a titkolózás is része a versenynek. Aki az élmezőnyben akar maradni, annak védenie kell a tudását.
Csak óvatosan az extrém chilikkel
A Pepper X fogyasztása nem ártalmatlan. A kapszaicin ilyen mennyiségben súlyos reakciókat vált ki. Az emberek többsége azonnal hányingert, erős gyomorégést, izzadást, szívdobogást tapasztal, sőt akár hallucinációkat is. Currie saját bevallása szerint a Pepper X kóstolása után fájt a szeme, a füle, és úgy érezte, mintha szétrobban a feje.
A szélsőséges csípősség vérnyomás emelkedést, hányást, hasmenést okozhat. Voltak esetek, amikor emberek kórházba kerültek chili evő versenyek után, mert a testük nem bírta feldolgozni a sokk mennyiségű kapszaicint. A legtöbb ember számára egy ilyen paprika komoly fizikai megpróbáltatás, nem pedig élvezet.
Persze mindig akadnak merészek, akik ki akarják próbálni magukat. A videómegosztó oldalak tele vannak felvételekkel, ahol emberek teljes Pepper X paprikát esznek meg, és a reakcióik egyszerre szórakoztatóak és ijesztőek. Sok esetben látszik rajtuk, hogy megbánták a döntést.

A Pepper X tehát inkább egy szimbólum. Megmutatja, meddig lehet elmenni a növénynemesítésben, és milyen őrült határokat lehet kitolni. Currie pedig továbbra is dolgozik, és ki tudja, talán már készül a következő rekorder is valahol a laborjában.
Akik viszont szeretnék élvezni a chilik sokszínűségét anélkül, hogy túlélési feladatot teljesítenének, azoknak érdemes a chilion.hu kínálatát böngészni. Ott minden rajongó megtalálja a saját szintjének megfelelő terméket, legyen az enyhe, közepes vagy komolyan erős. A lényeg, hogy élvezhető maradjon, ne pedig túlélhető.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!