HOZZÁVALÓK
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 65 dkg liszt
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
A tetejére:
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel, a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman átgyúrjuk.
A töltelékhez a puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést, és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük.
A sütőből kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral.