Az orvosok szerint ez lehet az első intő jel, hogy elindult egy káros folyamat.

A csípőfájdalom jóval több nőt érint, mint férfit, elsősorban 40-60 éves kor között alakul ki, sokszor sérülés vagy túlzott terhelés hatására. 

Az ortopéd orvosok tapasztalatai szerint meglehetősen sokan fordulnak orvoshoz csípőfájdalom miatt, sajnos nem kevesen már előrehaladott tünetekkel. Holott a csípőfájdalom esetében is – mint minden betegségnél – igaz, hogy a korai diagnózis eredményesebb kezelést tesz lehetővé. Különösen azoknak érdemes felfigyelni már az első jelekre, akik valamilyen rizikófaktorral rendelkeznek e tekintetben, mint például

  • korábbi csípő- vagy lábsérülés,
  • testtartási rendellenesség,
  • a csípő helyzetének megváltozása (akár születési rendellenesség miatt),
  • hosszú ideig fennálló, jelentős fizikai terhelés,
  • túlsúly.

Nem érdemes megvárni, míg a hétköznapi tevékenységek is nehézzé válnak a csípőfájdalom miatt (buszra felszállás, lépcsőzés, később akár maga a járás is), már az első tüneteknél orvoshoz kell fordulni.

A csípőfájdalom egyik leggyakoribb okánál, a csípőízületi kopásnál pedig az első tünet a reggeli fájdalom, ami a nap folyamán, mintegy 'bejáratás' után megszűnik. 

Ezek a csípőfájdalom leggyakoribb okai 

  • Ízületi kopás, gyulladás

A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom egyik leggyakoribb oka kopásos, azaz arthrotikus eredetű. Felnőttkorban ritkább a klasszikus arthritis, vagyis ízületi gyulladás. Ha azonban mégis gyulladás gyanúja merül fel, azt rendkívül sok betegség okozhatja, így a diagnosztizálás sokszor kiterjedt. A laborvizsgálatok ugyan hamar jelezhetik a gyulladást, de elképzelhető, hogy szükségessé válik röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Mindenképpen fontos orvoshoz fordulni a gyulladás tüneteivel, mint például a térdbe sugárzó és gyakran éjszaka jelentkező fájdalom, esetleg a mozgáskorlátozottság, a láz, levertség, étvágytalanság.

  • Bursitis (nyáktömlő gyulladás)

Bursitis akkor jelentkezik, amikor a nyáktömlő belhártyája begyullad. Ezt a gyulladást eredményezheti az állandó súrlódás, egy sérülés, egy fennálló betegség (pl.: rheumatoid arthritis) vagy fertőzés. A csípő körül kialakult nyáktömlő-gyulladás jellegzetes tünete az üléskor, fekvéskor és mozgáskor jelentkező fájdalom, ami éjszaka erősödhet.

  • Tendinitis, tendinosis

A tendinitis megnevezés az inakat érintő gyulladásra utal, a tendinosis pedig az ínban vagy azt körülvevő szövetekben keletkező apró degenerációk, elfajulások neve. Az ínak gyulladása vagy sérülése sokszor a nagyobb ízületek környékén alakul ki, például a csípőben. Kialakulásának elsődleges rizikófaktora a megerőltető fizikai igénybevétel. Gyakran igen fájdalmas, különösen, ha keresztbe tett lábakkal ül, vagy ha teljes súlyával az egyik csípőjére nehezedik a páciens. Előrehaladottabb esetben még az alvást is meggátolhatja a fájdalom. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!