Ki ne szeretné, ha a memóriájából bármit könnyedén előhívhatna. Van rá pár egyszerű módszer.

Egyszerű gyakorlatok az emlékezőképesség javítására

1. gyakorlat - Ha egy nevet akarsz megjegyezni, vizualizáld a nevet. Próbálj nehezen megjegyezhető nevekhez valamilyen jelentést kötni, vagy az illető jellemző vonásait kösd hozzá, pl. szakállas, magas, kövér, barna hajú. Jó, ha rímel!

2. gyakorlat - Nagyon hatékony, ha a cselekedeteidet magadba kommentálod. (pl. a kulcsomat a kabátzsebembe teszem, még el kell mennem a tisztítóba), mert akkor világosan emlékezni fogsz cselekedetekre, csak ne mond ki hangosan, nehogy rászokj!

3. gyakorlat - Telefonszámok, egyéb jelszó számok megjegyzéséhez ne a számot magold be, mert nagy a tévedési lehetőség. A számoknak adj valamilyen formát (pl. 0=labda, 1=toll, 2=hattyú, 3=bilincs, 4=vitorlás, 5=kövér ember, 6=pipa, 7=zászló,  8=hóember, 9=teniszütő). A megjegyzendő szám 4257, képzeld el a történetet: egy vitorláson ülve hattyút látott egy kövér ember és zászlóval integetett.

Érdekes: Kutatások támasztják alá, hogy csukott szemmel jobban emlékszünk a dolgokra. Ez pedig nemcsak a tegnapi ebéd, de az elveszett kulcs, vagy egy gyerekkori emlék felidézésekor is jó szolgálatot tehet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!