Sokan nem is tudják mi ez, pedig az egyik legjobb megoldás időskorban!

Az elmúlt években és hónapokban jelentősen megszaporodtak azok a hirdetések melyek életjáradékot kínálnak a szépkorúaknak, ezzel igyekeznek meglovagolni az egyre inkább elértéktelenedő nyugdíjak okán felmerülő igényt a segítségre. Úgy gondoltuk ideje elindítani egy tájékoztató kampányt amelyben részletesen bemutatjuk mi is az életjáradéki szerződés és melyek az abban rejlő lehetőségeket és a kockázatok. De mi is az életjáradék?

Az életjáradéki szerződés egy olyan pénzügyi megoldás, amely lehetővé teszi a szépkorúak számára, hogy a meglévő ingatlanjuk hasznait szedhessék, miközben továbbra is otthonukban élhetnek. Az életjáradéki szerződés létrehozása során a feleknek abban kell megegyezniük, hogy a járadékot fizető (kötelezett) időszakonként, általában havonta, egy meghatározott összeget fizet a tulajdonosnak (járadékosnak) élethosszig tartóan, aki cserébe átadja az ingatlan tulajdonjogát.

Fontos tudni: Az életjáradéki szerződés nem azonos az eltartási szerződéssel, ebben az esetben nincs mód és lehetőség a gondozás, ápolás igénylésére, ezeket a kötelezett a havi járadékkal és a kezdeti kifizetéssel váltja meg.

Kinek érdemes életjáradéki szerződést kötni?

Legtöbbünknek az első gondolata, hogy egyedülálló idős személyek vagy azok a szépkorú házaspárok, akiknek nincs örökösük. De ez koránt sincs így! Ugyanis életjáradéki szerződés aláírásával olyan anyagi forrás teremthető, amelyből számos elképzelés és cél megvalósítható:

- támogathatom a gyermekem, unokám tanulmányait,

- segíthetem az életkezdését, például egy vállalkozás beindítását,

- meglévő hitel visszafizetése, akár saját gyermek vagy unoka esetében,

- műtétek, kezelések, rehabilitáció finanszírozása a magánegészségügyben,

- rendszeres utazások itthon és külföldön, termálfürdők látogatása sportolás, golf, vitorlázás, túrázás, tenisz, jóga.

- kulturális programok, színház, hangverseny, opera, mozi, kiállítások.

- hobbi, gasztronómia, kertészkedés, horgászat, fotózás,

- közösségi programok, klubok, társaságok, új barátok.

Milyen előnyökkel jár az életjáradéki szerződés megkötése?

Pénzügyi biztonság: Az életjáradéki szerződés biztosítja, hogy egyösszegű kifizetést és havi járadékot kapjanak, ami megoldást nyújt a megélhetési költségek fedezésére, például az egészségügyi ellátás, gyógyszerek vagy napi szükségletek finanszírozása.

Lakhatás biztosítása: A járadékosok továbbra is a saját otthonukban élhetnek, ami érzelmi és pszichológiai szempontból fontos előny. Ez segít megőrizni függetlenségüket megszokott környezetüket sem kell elhagyniuk.

Rugalmas megoldás: Az életjáradéki szerződéseink különböző formákban érhetők el, így mindenki a saját igényeiknek és pénzügyi helyzetének megfelelően választhatja ki legoptimálisabb megoldást.

Segítség a hosszú távú tervezésben: Az életjáradéki szerződés segíthet az idős embereknek pénzügyi tervezésben, mivel biztosítja jövedelmet jövőbeni kiadások fedezésére és megváltozó egészségi, fizikai állapot okán szükséges felmerülő költségekre is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!