Gyökeresen megváltoztak a temetkezési trendek Magyarországon.

Haranggongatás egy ezresért, hangrendszer kölcsönzés 12 ezer forintért, trombitálás 20-30 ezerért - és ezek még csak az apró-cseprő dolgok, amiket meg kell fizetni egy temetés kapcsán. Az még drágább, ha mondjuk hétvégén szeretnénk a szertartást, vagy munkaidő után. A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója, Harsányi Andrea arról beszélt, hogy az emberek egyre inkább az olcsóbb, hamvasztásos temetés felé tendálnak. - írja a Pénzcentrum.

Gyökeresen megváltoztak a temetkezési trendek Magyarországon. A fővárosban 10-ből nyolc temetés urnás, és csak kettő koporsós, vidéken pedig 40-60 százalékosan oszlik meg az arány a kettő között. Ezzel párhuzamosan a családok egyre inkább az egyszerűbb szertartásokat kezdték el preferálni, például nem igényelnek ravatalozást, és virrasztást sem szerveznek. Megváltozott az emberek halálhoz való viszonya: minél egyszerűbben, minél hamarabb túl szeretnének jutni a temetésen, és gyakran nem akarnak tudomást venni az elmúlásról.

Két indokkal magyarázható az urnás temetés népszerűsége: egyfelől anyagi megfontolások, hiszen egy urnás temetés lényegesen olcsóbb, egyszerűbb, kisebb helyigényű. Illetve ma már a szórások is egyre nagyobb teret nyernek: légi szórás, dunai szórás, és a vízbe mosós technológia is népszerű, ami az Újköztemetőben működik. A népszerűség talán abban is rejlik, hogy a hamvak szétszórásához nem kapcsolódnak sírhelydíjak, nem kell újraváltani ezeket.

Százezres költség a gyászoló családnak
A Budapesti Temetkezési Intézet 14 temetőt üzemeltet, illetve a csömöri hamvasztóüzemet. A szolgáltatási díjaik Harsányi Andrea szerint mindenhol egységesek, ami változás lehet, az a sírhelydíjakban nyilvánul meg, illetve az egyedi igények, speciális kérések is nagyban befolyásolják a költségeket.

Jelen pillanatban egy urna kiadása 80-90 ezer forintra jön ki, egy szórás 170 ezerről indul. Egy fülkébe való urnás temetés 220 ezer forintról indul, míg egy urnasírba temetés 270-280 ezer forintba kerül. Egy sima koporsós temetés 370-400 ezer forinttól kezdődik. De ez nagyban függ attól, hogy milyen igények fogalmazódnak meg a megrendelő oldaláról.

Az interneten is megtalálható a Budapesti Temetkezési Intézet árlistája, amely 48 oldalban részletezik az egyes tételeket, amelyekből felépülnek a temetés végleges költségei. 

A szertartásokat valahol tartani kell, a leggyakrabban erre a ravatalozókat veszik igénybe a hozzátartozók: a legtöbb pesti helyiség bérleti díja 50.745 forint, a legtöbbet Farkasréten kell fizetni, ott egy szertartás 70.369 forintba kerül. Vannak exkluzív termek is: Óbudán, Farkasréten és az Újköztemetőben is lehet kérni a VIP szolgáltatást, 82 és 85 ezer forint közötti összegért. Amennyiben külső ravatalt szeretne a család (például a sírnál), az a legtöbb helyen 54.531 forintba kerül, Farkasréten ennek több mint a duplája, 135.792 forint. Ebben benne van a személyzet is.

A szertartás után a sírhoz kell szállítani az elhunytat, ami 10 555 forintba kerül (ez a hamvakra is vonatkozik), de természetesen ezt is lehet extrázni. Ha egy Mercedes szállítja az elhunytat utolsó útjára, az 30 651 forintba kerül, ha pedig egy luxus Mercedest szeretne a család (a különbséget nem tudni) 46 050 forintot kell érte fizetni - ennek a további óradíja 32 893 forint. Ahhoz, hogy a ravataltól a sírig szállítsák a koszorúkat is, további 10 555 forintot kell fizetni. A sírásás (hivatalosan sírhely ki- és visszahantolás díja) felnőtt sírhelynél 45 729 forint, a gyermek- és urnasírhelyeknél 21 170 forintba kerül - a Fiumei úron  további 6420 forintot kérnek a visszahantolásért.

A szertartásig az elhunytat valahol tárolni is kell, ennek napidíja 4754 forint. Ha a család még a temetés előtti napon szeretné megtekinteni szerettét, azért 5283 forintot számolnak fel.
A fővárosi temetkezési szolgáltató kínál teljeskörű ügyintézési csomagokat is, ha valaki nem szeretne ezzel bajlódni. 22 880 forintért az ügyfél otthonába is elmennek, náluk az irodában ennek díja 13 415 forint. Ha sürgős lenne a koporsós temetés, 20 279 forintért vállalják a 3 napon belüli teljesítést is.

Ha valaki szeretné hétvégén, vagy munkaidő után tartani a szertartást, annak jókora pluszköltségekkel érdemes számolnia: ha nem munkanapon, munkaidőben szeretné a család a koporsós temetést, azért 102 960 forintot kell fizetni, de a hamvasztásos és a szórásos temetés felára is majdnem 70 ezer forint. Ha hétköznap munkaidőn túl (15:30 után) tartanák a szertartást, akkor 13 208 forint a pluszköltség. Ha nem a sorban következő koporsós parcellába történik a temetés, annak a felára 47 320 forint, urnás sírhely esetén 24 440 az előkészítési díj.

A koporsós szertartáshoz elő is készítik a halottat: a temetőben 9879 forintért öltöztetik fel, a lakáson 8320-ért, a ravatalra 6604 forintért sminkelik ki.

És akkor még jön a bürokrácia is: a hamvak elhelyezésének dokumentálása 2080 forint, a számla esetleges átírása 2443 forintba kerül, ahogy a számlamásolatok kiadása is. A temetési számlán 2080-ért módosítanak.

Apró-cseprő tételek
Az árlista hemzseg az olyan apróságoktól, amelyek hozzátartoznak még a temetési szertartáshoz: például, ha a család a személyzet szolgálatait a ravatalozón kívül is igénybe akarja venni, az 6551 forintba kerül - a Fiumein ez is drágább, ott a ravatali személyzet 19 700 forintért dolgozik. A hangosítás kölcsönzése 12 480, a kültéri urnatartó állvány pedig 3225 forintba kerül.

Aki fotót is szeretne az elhunytról a ravatalhoz, annak igencsak a zsebébe kell nyúlnia: az árlista szerint a 20*30 centis, fekete keretes kép 8320 forintba kerül, 30*40-es méretben ugyanez 10 399, 40*50-esben pedig 12 479 forint. Ha valaki nem fekete, hanem, szürke, ezüst, vagy aranyszínű keretet szeretne, az kb. ezer forint felárral számoljon az előbbiekhez képest. Ha nagyon sürgősen (24 órán belül) kell a kép, akkor 3810 forint a felár.

És itt jön a szertartás egyik legmorbidabb költsége: a harangozás, amiért 988 forintot számolnak fel - ezt nem tudjuk, hogy jött ki.
Amennyiben a hozzátartozókon kívül egy 'profit' is szeretnénk megszólaltatni a temetésen, az szintén pluszköltség. Polgári búcsúztatás esetén 22 060 forintot kell fizetni a beszédmondónak.

Ha ehhez még énekeket is szeretne a gyászoló család, az már 32 239 forintba kerül, és ugyanennyibe kerül a zenés polgári búcsúztatás is itt magnóról játszanak be zenét a beszédek között. Ha csak énekeket szeretnénk a gyászszertartáson, azért 16 276 forintot számolnak fel.

Élőzenét is lehet kérni: a szertartás végén egy harsonás 20 696 forintért trombitálja el az Il Silenziót. A bővebb, kétharsonás előadásért (itt hat dalt játszanak el a zenészek) 24 534 forintot kell fizetni, és ha a végére az Il Silenziót is szeretné a gyásznép, azért majdnem ötezret számolnak fel.

A hazai temetkezési trendek egyre inkább a hamvasztás, azon belül is a szétszórásos temetés felé tolódnak. Ennek megfelelőlen a BTIRT árlistájában is megtalálhatóak a különleges szolgáltatások: kérhetik a hozzátartozók például, hogy egy dunai hajóról szórják a vízbe a hamvakat. Egy 80 fős jármű kibérlése 114 888 forintba kerül, illetve temetésenként 15 ezer forintos szakfelügyeleti díjat is felszámolnak. Halotti tort is lehet kérni a hajóra, ez igényektől függően 792 és 2642 forintba kerül fejenként. A repülős szórás még ennél is drágább: 1 fő elhunyt esetén, maximum két utassal 176 799 forintba kerül. Két fő elhunyt szórása maximum két utassal 223 600 forintba kerül.

Amennyiben a család a temetőben szórná szét a hamvakat, akkor a szóróparcellát kell kibérelni: ez 58 és 61 ezer forint között van.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!