Megállítható a folyamat!

Gyakran hivatkoznak a leánder tulajdonosok arra, hogy a leánder mediterrán növény, eredeti életterükben száraz körülmények között, utak mentén, sokszor külön ápolás nélkül is pompáznak. Ez igaz, DE: azok a bokrok talajban, fejlett gyökérzettel rendelkeznek, amik biztosítják számukra a szükséges vizet. Hazánkban a leánder csak fagymentes helyen tud áttelelni, ezért valamilyen edénybe, konténerbe ültetik, és azzal mozgatják, szállítják. Ha tavasszal kiültetik őket a földbe, a későbbi kezelhetőség érdekében, edénnyel együtt szokták a földbe süllyeszteni.

Az edényben élő növények gyökérzete és talaja a napon erősen fel tud melegedni, a tartós tűző napon felveszi a környezet hőmérsékletét, ami már sokk hatást vált ki a növényeknél. Ha mindehhez a növény által kívánt víz sem áll rendelkezésükre, az idős levelek elsárgulásával, elhalásával reagál a leánder.

A nagy lomb kineveléséhez erős gyökérzetre van szükség, a gyökérzet is dúsul, egyre több tápanyagot igényel. A felsorolt tényezők egymással szoros összefüggésben állnak, csak azok arányos, összehangolt ellátása mellett nő, virágzik kedvenc növényünk. Leggyakrabban a felsorolt tényezők közül a kevés víz szokta a levélsárgulást, elhalást okozni.

Mennyi az ideális víz a leándernek?

A növények vízfelhasználását, azaz párologtatását elsősorban a hőmérséklet, a napsütés (tűző napon a párologtatás fokozott), a szél, a növény lombjának tömege befolyásolja (a nagy lombú virág többet párologtat, mint a kisebb). A déli fekvésű teraszokon – kánikulában – a burkolat és a növény mögötti fal is átforrósodik, még órákig ontják a meleget, a virágok fokozott, elnyújtott vízigényét okozzák. Nyári hónapokban, napon álló 1-1,5 méteres leánderek napi 3-5 liter vizet is felszívnak, gyakran még többet is. Ilyen melegben naponta többször kell őket öntözni, és érdemes nagyméretű alátét tálkát biztosítani a folyamatos nedvesség ellátásuk érdekében.

Ha ezeket az elveket alkalmazzuk, a leánderünk hajtásai, vesszői végig megtartják zöld leveleiket, nem kopaszodnak fel.

A fokozott öntözés miatt a talajban lévő tápanyag hamar elfogy, hetente tápoldatozás javasolt májustól augusztus végéig. Olyan tápoldatot válasszunk, melyben a N, P és K tartalom közel egyforma, illetve a K tartalom kicsit magasabb, mint a másik kettő. Míg a N hatóanyag a növények növekedését fokozza, addig a K tartalom a virágzást serkenti, ezért fontos a tápoldat magas K tartalma. A harmonikus tápanyag ellátáshoz még mikroelemekre is szükség van, a tápoldat készítmények már azokat is tartalmazzák.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!