Egyáltalán nem kell csodálkozni, ha ez bekövetkezik. De lehet tenni ellene!

A nyugdíjas kor egy élethelyzet. Az aktív évek során ki ne gondolna arra,: milyen jó lesz, ha már nyugdíjas leszek, és mindenre ráérek!

Aztán eljön a várva várt esemény, és hónapok kellenek ahhoz, hogy tényleg jól érezzük benne magunkat.

A nyugdíjbavonulás egyik sajnálatos következménye a házaspárok közötti viták számának megszaporodása. Ezen nem kell csodálkozni! A korábbi évtizedekhez képest sokkal több időt töltenek együtt!

Az is tény, hogy a férfiak nehezen tudnak mit kezdeni a nyugdíjazáskor hirtelen rájuk szabaduló rengeteg szabadidővel. Míg a nőnek 'természetesen' ott van a házimunka, addig a férfi keresi, hogy mivel töltheti ki az idejét. Ez már önmagában is elég idegesítő a nő számára, aki lehet, hogy elvárná, hogy a férj besegítsen a házimunkába. Ám naivitás ezt elvárni egy olyan férfitől, aki ezt soha nem csinálta. 

Pár jó tanács, hogy ne romoljon meg a házasság a nyugdíjas évek alatt:

  • A felszabaduló plusz időt ne a másik félre fordítsd! Ne figyeld minden lépését!
  • Nyugdíjasként is figyelj  a külsődre! Az ápoltság az idősödő embereknél is nagyon fontos!
  • Igyekezzetek  a napi tennivalókat megosztani.
  • Keressetek olyan programokat, ami mindkét fél számára feltöltődést jelet: pl. kerti munka, főzés a szabadban.
  • Nem kell minden időt együtt tölteni! Hagyjatok egymásnak teret a saját hobbi űzéséhez, a saját baráti kapcsolatok ápolásához.
  • Legyél tisztában azzal, hogy egyre több türelemre lesz szükség, hiszen az életkor előrehaladtával a betegségek is megjelenhetnek, és a beteg ember sokkal több gondoskodást igényel, mint minden szempontból egészséges.
  • Szerezzetek be egy új kiskedvencet! Jó ha van mellettetek egy olyan 'harmadik', akit mindketten ugyanúgy szerettek. Egy cica, egy kutya nagyon sok örömet tud hozni a hétköznapokba is.
  • Nyissatok a világra! Természetesen pénztárcafüggő, hogy ki milyen utazást tud megengedni magának, de ezek sikere nem csak annak függvénye, hogy mennyi pénzt költöttök rá. Egy nap a közeli gyógyfürdőben akár minden héten program lehet! Nagyon sok múzeumba belépőjegyet sem kérnek a nyugdíjasoktól! És ne feledkezzünk meg a tömegközlekedés kedvezményeiről sem. Csakis szándék kérdése, hogy akarjatok élményeket szerezni!

Ha neked is van bevált módszered a boldog együtt töltött nyugdíjas évekre, kérlek oszd meg velünk!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!