Az Advil megússza...

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bejelentette, hogy néhány, ibuprofént vagy dexibuprofént magasabb dózisban tartalmazó fájdalomcsillapító vényköteles lesz a hazai patikákban. Jelenleg – tudta meg a Világgazdaság az OGYÉI-től – 57 készítmény érintett, de ebből csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Mint hozzátették: a változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók és a kombinációs készítmények vény nélküliek maradnak.

Az ibuprofén alkmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak, és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg. (Ilyenek a 200 és 400 mg ibuprofén tartalmú tabletták, folyékony gyógyszerformák, kombinációs készítmények). Az olyan készítmények válnak vénykötelessé, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy javallat reumatikus betegségek kezelésére).
A hatóanyag alapján a vénykötelessé váló gyógyszerek között szerepelhet majd az Algoflex Forte, a DolgitMax, az Ibumax és a Brufen.

Az OGYÉI közleményt ad majd ki az érintett készítményekről és a módosítás hatályba lépésének pontos időpontjáról.

A magasabb összdózis jellemzően mozgásszervi, ízületi panaszok krónikus kezeléséhez szükséges. A jellemzően mozgásszervi panaszokkal rendelkező betegcsoport átlag életkora magasabb, és nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségekre. Indokolt tehát az orvosi felügyelet a napi 1200 mg feletti dózis esetén. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!