Ha megtudod miért, te se fogod kint hagyni az ételt.

Úgy tanultuk, hogy nem tesszük be a hűtőbe az ételünket, amíg teljesen ki nem hűlt. Most kiderült: ez egy rossz beidegződés. Kifejezetten ajánlott a még meleg ételeket is betenni a hűtőbe.

A hosszú ideig szobahőmérsékleten tárolt ételnek sokkal nagyobb esélye van megromlani, mint azoknak, amelyeket közvetlenül melegen teszünk be a hűtőbe. Az ételben lévő baktériumok száma 20 percenként megduplázódik, így nem csak az eltarthatóságot, de az egészséget is veszélyezteti.

Amint egy forró ételből már nem tódul a gőz, azonnal és gyorsan le kell hűteni. Nem szabad hagyni, hogy egy romlandó étel 2 óránál több ideig legyen hűtőn kívül. Az otthoni eredetű ételmérgezések leggyakoribb oka éppen a nem megfelelő tartósítási gyakorlatból ered.

Miért kell közvetlenül a meleg ételt betenni a hűtőbe?

Az élelmiszer hűtése nem képes megölni a baktériumokat, azonban képes arra, hogy a szaporodásukat gátolja, hiszen olyan környezeti feltételt jelent, amely számukra nem kedvező. Persze vannak hidegtűrő- és kedvelő baktériumok és gombák is, de ezek nagyjából egy hét után kezdenek el szaporodni, amikor már amúgy sem ajánlott egy ételt fogyasztani.

A kritikus hőmérsékleti tartomány a 20-60°C, amelyen az ételt a lehető legkevesebb ideig szabad hagyni. Ez a tartomány a legideálisabb a legtöbb baktérium szaporodása számára. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy az ételeket minél előbb hűtőhőmérsékletre helyezzük.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!