A faecet, más néven pirolignit vagy füstecet, egy sokoldalú természetes anyag, amelyet évszázadok óta használnak különböző célokra. Ez a sötét színű, erős szagú folyadék fák száraz lepárlása során keletkezik, és számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik.

A faecet főként ecetsavat, metanolt, acetont és más szerves vegyületeket tartalmaz. Összetétele miatt kiváló fertőtlenítő, gombaölő és rovarriasztó hatással bír. Emellett a kertészetben is széles körben alkalmazzák talajjavításra és növényi betegségek kezelésére.

A faecet (más néven faszén ecet vagy pyroligneous sav) egy természetes anyag, amelyet a fa hőkezelése során nyernek ki. Számos felhasználási módja van, és az utóbbi években népszerűsége növekedett, mivel környezetbarát és sokoldalú termék. 

A faecet árai üzletenként változhatnak, de általában 1 liter faecet ára körülbelül 1500-3000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen tisztaságú és milyen célra használható a termék.  A kertészeti és bioboltokban, valamint online áruházakban is kapható, különböző kiszerelésekben és koncentrációkban.

Hogyan készíthető faecet házilag?

A házilag történő készítéshez szükség lehet speciális felszerelésekre és körülményekre, ezért ez inkább haladó szintű otthoni projekt.

Házi készítés lehetősége

Figyelem: A faecet házi készítése potenciálisan veszélyes lehet, ezért csak megfelelő óvintézkedések mellett, szabadtéren végezzük!

A faecet házilag is előállítható, bár a folyamat időigényes és odafigyelést igényel. Íme egy egyszerűsített módszer:

  1. Gyűjtsünk össze keményfa darabokat (pl. tölgy, bükk, fenyő).
  2. Helyezzük a fát egy fémhordóba, és fedjük le szorosan.
  3. A hordó alján készítsünk egy kis nyílást a folyadék elvezetésére.
  4. Gyújtsuk meg a fát, és hagyjuk lassan égni (füstölögni) több órán át.
  5. A keletkező folyadékot gyűjtsük össze egy üvegedényben. A faecet elkészítése után szűrni kell, hogy megszabaduljunk a kátrányos maradványoktól és egyéb szennyeződésektől. Az így kapott tiszta faecet sötét, zárt üvegben tárolható hűvös helyen.

A folyamat során keletkező nyers faecetet hígítani kell használat előtt, általában 1:10 arányban vízzel keverve.

Hatékonysága a poloskák ellen

A faecet erős szaga miatt kiváló természetes rovarriasztó, különösen hatékony a poloskák távoltartásában.

Használata:

  • Keverjünk 1 rész faecetet 10 rész vízzel.
  • Töltsük a keveréket egy szórófejes palackba.
  • Permetezzük a keveréket az ablakok, ajtók környékére és más berepülési pontokra.
  • Ismételjük meg a kezelést hetente a poloska szezon alatt.

A faecet távol tartja a poloskákat, emellett más kártevők, például hangyák és szúnyogok ellen is hatásos lehet.

Tipp: A faecet erős szaga idővel elillan, de kezdetben intenzív lehet. Ha belső térben használjuk, szellőztessünk alaposan használat után!

Mire használható még a faecet?

Talaj javítása: A faecet természetes talajjavító szerként használható. Segíti a talaj pH-értékének kiegyensúlyozását, és javítja a talajban lévő mikroorganizmusok tevékenységét. A növények gyökereit erősíti, és elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását.

Kártevők elleni védelem: A faecet bizonyos kártevők, például levéltetvek, hangyák, csigák és egyes gombás fertőzések ellen hatékonyan alkalmazható. A növényekre permetezve természetes védekezést nyújt anélkül, hogy károsítaná a hasznos rovarokat.

Komposztálás segítése: A faecet serkenti a komposztálási folyamatot, mivel gyorsítja a szerves anyagok lebomlását. Egy kevés faecet hozzáadásával a komposzt gyorsabban és hatékonyabban készül el.

Légfrissítő és tisztítószer: Erős antibakteriális hatása miatt a faecet hatékony természetes tisztítószer. Használható felületek fertőtlenítésére, légfrissítőként vagy textíliák illatosítására. A kellemetlen szagokat is semlegesíti.

Háziállatok ápolása: A faecetet bizonyos esetekben állatbarát fertőtlenítőszerként használják, például kutyák vagy macskák bőrének ápolására, bolhák és más kártevők távoltartására.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!