Az intézkedéssel - külföldi mintára - a mozgást népszerűsítenék. A gyászolók egy részét ez felháborítja. Szerinted?

Futópálya létesül a Fiumei sírkertben - ezt a Nemzeti Örökség Intézete jelentette be. Az intézkedéssel - külföldi mintára - a mozgást népszerűsítenék. Állítólag a futók eddig is bejártak a parkba, annyi változna, hogy ezen túl ezt kijelölt futópályán tennék. 
Teljesen megszokott a futók és nordic walkingosok látványa a sírok között Bécsben, a központi temetőben. Európa több más nagyvárosában is hozzászoktak már a jelenséghez.

A bécsi temetőben márciusban jelöltek ki két futópályát. Ezt a mintát követve a Nemzeti Örökség Intézete bejelentette, hogy a fővárossal együttműködve futóútvonalakat jelölnek ki a Fiumei úti sírkert területén, hogy a nemzeti emlékhelyet szorosabban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe. A futópályákat pedig jövő szombaton adnák át.

A közleményre lecsaptak a kommentelők: „kibővített körrel a traumatológia hullaházába is átszaladhatnának.” „tegyenek be néhány fekvenyomópadot meg egy óriáskereket is”, „az urnatáblákon meg lehetne esetleg sakkozni?”. Vannak akik szerint ez egy jó ötlet, mondván, a halottakat nem zavarja senki – mások szerint viszont ez inkább illetlenség, kegyeletsértés. A futókat is megosztja a kérdés.
A többség elutasítja, mert kicsit bizarrnak és extrémnek tartja ezt az ötletet, viszont nem szabad megfeledkeznünk, hogy Budapesten nagyon kevés a zöld felület, ami igazából alkalmas lenne a futásra.

A Fiumei sírkert egy 56 hektáros park - ezt már többen is felfedezték és bejárnak futni, a fákkal szegélyezett ösvényekre. Ezt korlátoznák most a temetőben, és kijelölt útvonalra terelnék a futókat, a park szélére.

'Nagyon fontos kiemelni, hogy a temető szélén, távol a sírhelyektől, távol a ravatalozótól, pont ezzel erősítve azt az emléket és méltóságát, hogy akik kegyeleti célból érkeznek, és akik futni jönnek, egymást ne zavarják.' - mondta Miklósné Meyer Ágnes.

Mindenesetre a vegyes visszajelzések és a futótársadalom megosztottsága miatt az Intézet úgy döntött, egyelőre elhalasztja a jövő szombatra tervezett megnyitót, arra törekszenek, hogy konszenzus alakuljon ki a témában.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!