Egyesek szerint az evés közbeni ivás hízáshoz vezet.

Egyre többször halljuk, hogy kifejezetten rossz a gyomornak az evés közbeni vízivás, mivel felhígítja a gyomorsavat, és ez lelassítja az emésztést. Mások szerint viszont ez a folyamat egyáltalán nem befolyásolja az emésztést, és semmi köze nincs az elhízáshoz.

Kinek higgyünk?

Az emésztés nem akkor kezdődik el, amikor lenyeljük az élelmiszert, hanem amikor az ételre gondolunk, és beindul a nyálelválasztásunk. Amikor az ételt összerágjuk, elkeveredik az emésztéshez szükséges nyálenzimekkel, ezután pedig a már megrágott étel a gyomorba kerülve találkozik a gyomorsavval.

A gyomornak átlagosan 4 órára van szüksége az emésztéshez.

A víz hosszú ideig van a gyomorban, tehát, ha evés közben iszunk, egyáltalán nem képződik túl sok gyomorsav, és gyorsan áthatol a megrágott élelmiszeren. Ha evés közben iszunk, semmilyen káros következménye nem lesz az emésztésre, éppen ellenkezőleg, a víz elősegíti a szilárd élelmiszerek puhítását, emésztését.

Viszont csak azután fogyasszunk vizet, miután már megrágtuk az ételt, hogy ne befolyásoljuk a nyálenzimek munkáját. Egy másik pozitív hatása a vízivásnak az, hogy mivel a víz megtölti a gyomrot, már nem fogunk annyit enni, hiszen kevesebb hely marad az ételnek.

A víz hőmérséklete nem mérvadó az emésztés gyorsaságának szempontjából, hisz a gyomor úgyis ideális hőmérsékletűvé alakítja.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!