Több jelből is következtethetünk erre.

Az ünnepek időszaka megterhelő tud lenni az előkészületek, sütés-főzés, dekorálás, szervezés és persze az ajándékvásárlás miatt is. Izgulunk egy csomó dologért.

Ezek közül egy is elég ahhoz, hogy a magas vérnyomás betegségben szenvedőket megviselje a nagy felhajtás. Ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a vérnyomásra.
Mivel az esetek nagy részében a magas vérnyomás tünetmentes, ezért a legjobb rendszeresen mérni, és amennyiben szükséges, gyógyszerrel mérsékelni. Ebben az időszakban a vérnyomás betegek kerüljék a kávét, a túlzott alkoholfogyasztást, és a megterhelő, nehéz ételeket.

Amennyiben a vérnyomás nem az egészséges tartományon belül mozog -ilyenkor vagy a szív ver gyorsan, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel -, az a szervek működésére is kihat. A kezeletlen magas vérnyomás nagyon sok szervi problémát okoz.( Pl: megterheli a szívet, a veséket és egyik fő kiváltója lehet a stroke-nak is.)

A magas vérnyomás tünetei az alábbiak lehetnek:

– orrvérzés

– látászavar

– mellkasi fájdalom

– szédülés

– fejfájás

– fáradtság-érzés

– nehézlégzés

– reszketés

Az egészségünk mindennél fontosabb. Ezért ha panaszokat észlelünk, vizsgáljuk meg, mi lehet a hátterében, esetleg változtassunk az életmódunkon, az étkezésünkön, és próbáljuk minél inkább elkerülni a felesleges aggódást és idegeskedést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!