Nem a köhögés és nem szaglás-, ízlelés vesztés.

A koronavírus dél-afrikai, más néven omikron variánsa az eddigiek alapján két jellemző tünettel jelentkezik.

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata - mondta Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke, aki saját páciensei között figyelt fel az egyforma tünetekre.

Azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, fáradékonysággal vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak. 

Ezután hívta fel az egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy új koronavírus-variáns felbukkanásáról lehet szó, és így azonosították az omikron változatot. Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre.

Egyes egészségügyi szakértők között vita tárgyát képezi, hogy jó-e a meglévő covid oltóanyagokat új, feltörekvő variánsok elleni emlékeztető oltásként használni, mivel az oltóanyagok a vírus 2019 végén azonosított eredeti formájára lettek létrehozva. 

A kérdés az, hogy ha egy olyan oltással folytatjuk az immunizálást, amelynek az a lényege, hogy az eredeti vírustörzs ellen alakítson ki immunitást, akkor ez korlátozza-e azt a képességünket, hogy immunválaszt adjunk egy vírusra, ami nagyon különbözik az eredeti vírustörzstől

– mondta Dr. Paul Offit vakcinakutató.

Elmondta, egyes szakértők úgy érvelnek, hogy azok számára, akiknél nem nagy a súlyos betegség kockázata, jobb, ha várnak, amíg egy variáns-specifikus lehetőség elérhetővé válik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!