Ezek a növények alkalmasak a későbbi vetésre is.

A korai zöldségfélék betakarítása után az ágyásukba újabb növényeket vethetünk, palántázhatunk. Ezek szedését követően őszig még termeszthetők rövid tenyészidejű fajták. Fontos, hogy az egymás utáni vetéskor olyan zöldségfajokat vessünk, amelyek nem, vagy kevésbé befolyásolják egymás fejlődését.

Másodvetést azonban csak abban az esetben tervezzünk, ha van öntözésre lehetőségünk, mert a nyári vetések kelése csak rendszeres öntözés mellett lesz kielégítő. A rossz kelés oka legtöbbször a nagy melegben gyorsan kiszáradó talaj, ezért a másodvetésű zöldségnövényeket kétnaponta öntözzük. (A fátyolfólia bizonyos fokig lassítja a kiszáradást, de amikor elkezdődött a kelés, vegyük le.) Bizonytalan lehet a kelés akkor is, ha a főnövény után a felásott talajt nem hagyják ülepedni. Így a laza talajfelszínen az öntözések alkalmával a vetőmag olyan mélyre kerül, hogy nem tud kicsírázni.

Mely növények alkalmasak a későbbi vetésre?

Retek
Július végi, augusztus eleji vetéssel nyáron jól termeszthetők a nagytestű őszi és téli retekfajták. Mivel ezek nemcsak nagy gyökértestet, de terebélyes lombozatot is nevelnek, a sor- és tőtávolságot 35-40, illetve 10-20 cm között válasszuk meg. A vetésmélység 2,5 cm legyen. Az állományt kis vízadagokkal,  rendszeresen öntözzük, és gyomláljuk.


Bokorbab
Júliusi másodvetésre a bokorbab javasolható. A vetőmagot 5 cm mélyre, 5-8 cm tőtávolságra ültessük. A sorok között 30-35 cm szélességű művelő utat hagyjunk. Fontos a rendszeres, 15-20 mm-es vízadagokkal történő öntözés. Jó vízellátottság mellett a zöldbab kevésbé szálkásodik.

Cékla
Július végi, augusztus eleji vetéssel másodnövényként is sikeresen termeszthető a cékla. Házikertben 30-35 centis sor-, és 15-20 tőtávolságra vessük, a vetésmélység 3-4 cm legyen. A vetőmag-szükségletet a szokásosnál többre, 6-8 dkg/100 m2-re tervezzük. A kétnaponkénti öntözésen, valamint a kapáláson, gyomláláson kívül különösebb ápolást nem igényel.

Vörös- és lilahagyma
Július végétől augusztus közepéig vethető az áttelelő vöröshagyma, amellyel a nyár eleji hagymahiányt pótolhatjuk. Az áttelelő hagymát csakis öntözött körülmények között lehet termeszteni. A vetőmagot a tavaszi vetésnél mélyebbre, 3-4 cm-re vessük el, a sortávolság 25-30 cm legyen. A hagymamag nyáron rosszabbul csírázik, ezért nagyobb magmennyiséggel (8-10 dkg/100 m2) számoljunk. Az ősz folyamán rendszeres kapálással akadályozzuk meg az elgyomosodást. Az áttelelő hagyma akkor hoz a következő évben nagy biztonsággal jó termést, ha a hideg beállta előtt ceruzavastagságúra megnő. Március közepétől zöldhagymaként, május végén, június elején pedig főzőhagymaként szedhetjük. (Átteleléshez bevált nálunk a Góliát és a Radar, de érdemes más fajtákkal is kísérletezni.)

Spenót
A spenótból legcélszerűbb 2-3 hetes időszakaszban többször keveset vetni. Szeptemberi szedésre, illetve átteleltetésre augusztus elején és közepén még elvethetjük a magját, jól eldolgozott, nedves talajba. Őszi szedésre vessük 30-35 cm sortávolságra és 2-2,5 cm mélyre. (Átteleléshez bevált fajta a Matador és a Winterriesen, de kínálnak a kereskedelemben más áttelelő fajtákat is.)


 

Tépősaláta

Augusztus első napjaiban elvethetjük még a tépősaláta, a kínai kel és a bordás kel (Pak Choy) magját is. A sortávolságot 35-40 cm legyen. Az állományt palántakorban 30 cm-es tőtávolságra egyeljük ki.

Madárbegy saláta
Július végétől szeptember elejéig vethető, nagyon igénytelen növény, jól bírja a hideget. Magját legfeljebb 2 cm mélyre, sorba vessük, és kelés után 10-15 cm-re egyeljük ki. Rendszeres öntözés mellett 1-1,5 hónap alatt kifejlődik. 5-6 leveles állapotban, gyökerestől szedjük.

Édeskömény
A ritkábban termesztett zöldségfélék közé tartozik. A gumóképződéshez a rövidnappalos körülmények kedveznek, így magját július közepétől lehet elvetni. A vetés mélysége 2-3 cm legyen. Az állományt kelés után, 4-5 lombleveles korban 15 cm-es tőtávolságra egyeljük ki. Tenyészideje a vetéstől a betakarításig 90-110 nap.

 

Zöldborsó
Augusztus végéig még megpróbálkozhatunk a zöldborsó vetésével, de csakis öntözött körülmények között. Erre a célra a korai fajták közül válasszunk.

Sóska
A sóskát áttelelőnek vessük augusztus végén, szeptember elején. Ilyenkor a magvak a szokásosnál mélyebbre, 2 cm-re kerüljenek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!